Županija

POZDRAV SA ŽUPSKOG BALKONA Nedjeljno jutro na Malaštici

POZDRAV SA ŽUPSKOG BALKONA Nedjeljno jutro na Malaštici

Povodom Svjetskog dana zdravlja 10.04. Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica i Savjet mladih općine Župa dubrovačka organizirali su uspon na Malašticu iznad Župe.

 

Nakon okupljanja u Srebrenom, pedesetak sudionika uspona zaputilo se pješke iz parka Striježice preko sela Klokurići na najviši župski vrh. Ovo je službeno bio prvi organizirani grupni uspon na Malašticu.

Potrebno je naglasiti da su nedavno nakon dugo godina neke od zaboravljenih župskih staza prema vrhu prokrčene i očišćene kao i da uskoro slijedi i markiranje istih. Pod međama starih staza ubrala se i pokoja šparoga a mirisi proljeća i buđenja prirode pratili su sudionike sve do vrha. Iako su iz daljine prijetili tamni oblaci uspjeli smo im umaknuti i uživati u suncem okupanoj Župi koja sa 628 visokog vrha izgleda pomalo egzotično i nestvarno. Sa vrha se otvaraju vidici prema župskim uvalama, otočićima, Cavtatu i hercegovačkim vrhovima. Tokom uspona vidljivo je da su padine Malaštice bile izložene velikim požarima u prošlosti tako da uz pokoji šumarak prevladava niska vegetacija. Sami vrh je dosta strm prema morskoj strani a cijela padina je amfiteatralnog oblika što dopridonosi njenoj atraktivnosti. Malaštica kao najviši Župski vrh sa pokojom uređenom i označenom stazom ima potencijala zaživjeti i kao zona rekreacije i kao nadopuna za turističku ponudu Župe dubrovačke jer pogled sa nje je doista vrhunski. Silaskom sa vrha sudionici su se zaputili prema Buićima i u njihov lokalni dom gdje su voditelj Đivo i njegova ekipa ugostili sve sudionike uspona i počastili ih naravno sa grahom i kobasicama. Veseli domaćini su uz objed pohvalili najmlađe sudionike uspona Luku i Noru kao i najstarijeg sudionika Mata Vukorepa. Svi žele da se ovaj uspon ponovi i sljedeće godine u naravno što većem broju. Potrebno je pohvaliti Savjet madih i DVD Župa dubrovačka koji su sudjelovao u pripremama i organizaciji samog uspona, Općinu Župa dubrovačka koja je sponzorirala ovaj događaj kao i Dom u Buićima koji nas je sve ugostio i začinio ovaj događaj. Naravno ne smijemo zaboraviti ni Stanicu planinarskih vodiča kao ni Gorsku službu spašavanja koja je pratila i pazila na sve sudionike uspona. Vidimo se i dogodine na Župskom ‘balkonu’!

Pripremio: Đani Kobilić

Foto: Marko Miloslavić & Ivica Vojvodić

www.hpd-snijeznica.hr

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist