Kultura

‘Povratak – zapisi prognanice’, djelo Anke Duper, predstavljeno u Kući Bukovac

'Povratak – zapisi prognanice', djelo Anke Duper, predstavljeno u Kući Bukovac

Djelo Anke Duper ‘Povratak – zapisi prognanice’ predstavljeno je sinoć u Kući Vlaha Bukovca u suradnji Društva dubrovačkih pisaca i Muzeja i galerija Konavala. Knjigu je predstavio književnik i predsjednik Društva, Boris Njavro, uz njega profesorica hrvatskoga jezika Tajana Martić te snimatelj i redatelj Nikola Duper, sin autorice, Anke Duper.

Knjiga je nastala iz zapisa Nikoline majke Anke, odnosno dnevnika kojeg je ona vodila tijekom Domovinskog rata. To su bili zapisi na kuvertama, komadima papira koje je kasnije prepisivala u bilježnicu i, u konačnici, na računalo.

Anka Duper je osnovnu školu završila u Cavtatu, kao i srednju stručnu školu. Godine 1960. udala se za Petra Dupera u Mline. Do mirovine je radila u hotelu Mlini, a tada je počela pisati uspomene iz prošlosti bilježeći kako se živjelo u njenom djetinjstvu i mladosti. Osim uspomena iz prošlosti objavila je i dnevnik iz Domovinskog rata. Kao uspomenu na voljenu majku i prijateljicu, mrežnu stranicu (www.anka.duper.org/) nastavlja voditi sin Nikola.

Pročitajte još

[FOTO] OPERA PERDUTA U SALOČI OD ZRCALA Izgubljene melodije u Dubrovniku

Dulist

GODINA UNESCO-OVE SVJETSKE BAŠTINE Okrugli stol o ulozi humanistike u očuvanju povijesnog identiteta

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Posjet šestaša iz gruške škole ‘Ivan Gundulić’

Dulist