Kultura

POVODOM 90 GODINA POSTOJANJA Gala koncert u parku UŠ Luke Sorkočevića

POVODOM 90 GODINA POSTOJANJA Gala koncert u parku UŠ Luke Sorkočevića

Na današnji dan 1929. je započeo rad Glazbene škole Luke Sorkočevića, prve organizirane glazbene škole u Dubrovniku. Odlučili smo ovu proslavu obilježiti simfonijskim koncertom jer je organizator prve glazbene škole bila tadašnja filharmonija – rekao je ravnatelj Slobodan Begić na svečanosti u parku škole u nedjelju prilikom koje su bivši i sadašnji učenici izveli djela Sorkočevića, Mozarta, Bacha, Cossetta i Brahmsa.

– Koncertni nastupi koje smo do sad imali bili su dio izvanškolskih aktivnosti, a sad smo u fazi uigravanja za redovnu nastavu. U orkestru su, među ostalim, maturanti koji su nedavno završili, ali i studenti koji su već na glazbenim akademijama – pojasnio je.

Naglasio je kako se radi o prvoj njihovoj koncertnoj večeri organiziranoj upravo ovdje. Odaziv je velik pa bi želio ovakva događanja pretvoriti u tradiciju.

– Bivši učenici su bili oduševljeni pozivom te je ovo ideja s kojom namjeravamo i nastaviti. Okupljat ćemo našu mladost, sadašnje i bivše učenike tako da ljeti napravimo jedan koncert. Mislim da bi to bila lijepa tradicija. Ima dosta onih koji su završili školu i htjeli bi svirati dalje pa kroz godinu bi mogli organizirati i filharmoniju mladih – kazao je.

Entuzijazam učenika prije i tijekom koncerta bio je vidljiv, a o svom vremenu provedenom u školi nešto nam je rekla i Barbara Ćorak, koja je upravo završila 4. srednje i kreće na daljnju izobrazbu.

– Imala sam izvrsno iskustvo u umjetničkoj školi, društvo je bilo jako otvoreno i škola mi je pružila dosta znanja u glazbi. Idem na Akademiju u Splitu i veselim se tome. Naravno, ne bih u tome uspjela bez profesora. Iako sam tek pošla, lijepo se vratiti – priznaje.

Begić podsjeća kako školu očekuje uspješna budućnost ususret stoljeću rada.

– U daljnjem razdoblju ćemo urediti park i tvrđavu. To ćemo odraditi zahvaljujući donaciji Zaklade Kaboga Stiftunga kroz godinu i pol dana. Županija također podupire taj projekt i u petogodišnjem planu on bi povećao standard, a htjeli bismo i povećati broj učenika. Na taj način naša škola bila bi centar sve glazbene izobrazbe i dijela glazbenih događanja zbog čega je u planu i osnivanje područnog odjeljenja Glazbene akademije Zagreb. Tako ćemo nastojati naše maturante zadržati i na studijima u ovoj zgradi. Idemo u poboljšavanje uvjeta za učenike slikarstva, a postoji namjera i da otvorimo dramski program – zaključio je.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist