Sport

POVIJESNI USPJEH Kup je naš – košarkašice Raguse osvojile prvi trofej!

POVIJESNI USPJEH Kup je naš - košarkašice Raguse osvojile prvi trofej!

Košarkašice Raguse osvojile su prvi trofej, pobjednice su Kupa Ružice Meglaj Rimac! U finalu, koje se igralo u Splitu, svladale su ekipu Šibenika rezultatom 61:69 i tako prvi put u povijesti klube donijele ‘kantu’ u Dubrovnik.

Kako prošle godine zbog pojave koronavirusa završnica Kupa ‘Ružica Meglaj Rimac’ nažalost nije mogla biti odigrana, tako se ovogodišnje finale dvostruko više očekivalo i jedva dočekalo, piše Hrvatski košarkaški savez.

Lagana nervoza osjećala se u redovima obje ekipe. Za početak, osobnu pogrešku je napravila Šibenikova Washington, omogućivši slobodna bacanja Ani Vrsaljko i Ragusa je povela 2:0. Washington se iskupila košem za 2:2, a Ragusa vraća početno vodstvo polaganjem Josipe Silov za 3:4. Šibenčanke nemaju namjeru popustiti i Dujić pogađa tricu (prvu od četiri!) za 6:5, no iskusna Carmen Miloglav odmah parira tricom za 6:9 vodstvo Raguse.

Unatoč silnom zalaganju šibenske ekipe, od početka je bilo jasno da je Ragusa došla s neoborivom željom da po prvi puta u zrak digne pobjednički pehar Kupa. Na njihovoj je strani bilo i igračko iskustvo, dok su mlade Šibenčanke uz izborničko iskustvo svog trenera Stipe Bralića računale i na svoju mladost i brzinu. No, prva četvrtina pokazuje već 15:23 i solidno vodstvo Dubrovčanki. Tri i pol minute do kraja poluvremena pri rezultatu 20:29, trener Šibenika Bralić zove time-out ne bi li vratio samopouzdanje svojim igračicama. Ipak, dubrovački stroj polako, ali sigurno ide naprijed i nakon polaganja Romane Stojanović vodstvo se već broji u dvije znamenke (23:34).

Nešto sporija i obrambenija druga četvrtina završava s 29:37. Šibenčanke nije služio inače fantastičan vanjski šut, trice su u prvom poluvremenu gađale tek 3/16. Istina, ni Ragusa se u tom segmentu nije iskazala (1/7) pa se u drugoj četvrtini upisalo tek 14 poena s obje strane. Kod Raguse izvanredno raspoložena Ana Vrsaljko vuče cijelu ekipu, a kod Šibenika su pokretačice Washington i Dujić.

Krenulo je i u drugom poluvremenu izjednačeno, novi podstrek Šibeniku daje odlična Dujić tricom za 38:45. Ubrzo Ana Vrsaljko vraća Ragusi 2 poena iz skok šuta pa Dujić ponovno napada tricom za približavanje Ragusi na 41:47. A kad Šibenčanke krenu trice – i Washington ubacuje jednu za priključak na 44:47.  Polaganjem uvijek pouzdane Romane Stojanović Ragusa je ponovno na +7 (44:51), a u posljednju se četvrtinu ulazi s istih +7 za Ragusu (46:53).

Posljednju dionicu obilježava bespoštedna borba za svaki posjed, za svaki koš. Na asistenciju Dujić Washington polaže za ponovni priključak i samo -3 (52:55) 7 minuta prije kraja utakmice, no bilo je to najviše što se Šibenik uspio približiti. Pri 61:69 vrijeme na semaforu staje i igračice Raguse počinju veliko slavlje – piše se prvi osvojeni Kup u povijesti kluba!

U redovima hrabrih Šibenčanki najviše se iskazala Ivana Dujić s 22 poena, 5 skokova i 4 asistencije, Washington je upisala 16 poena i 8 skokova, a po 10 su ubacile Ivana Ujević i Jovana Jeremić. Ana Vrsaljko je odradila lavovski posao za Ragusu skupivši u konačnici 28 poena uz 5 skokova te je opravdano zaradila i titulu MVP – najkorisnije igračice finala po izboru prisutnih sportskih novinara, nagradu koju joj je uručila legendarna olimpijka i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Žana Lelas. Double-double učinak je ostvarila Romana Stojanović sa 16 poena i impresivnih 15 skokova.

Čestitke curama na povijesnom uspjehu i prvom osvojenom trofeju!

Foto: HNS / Ivica Čavka

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr