Aktualno

POVIJESNI DOGAĐAJ Tvrđava na Prevlaci konačno predana Konavljanima

POVIJESNI DOGAĐAJ Tvrđava na Prevlaci konačno predana Konavljanima

Ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle u utorak u Cavtatu potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Ovim ugovorom omogućeno je ostvarenje projekta Društva prijatelja dubrovačke starine u obnovi trđave te pokretanju Muzeja austrougarske mornarice.

-Prevlaka je simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa. Ovim se prekida stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja i nasrtaja, neprijateljstva, najjužnije točke Hrvatske, gdje su dolazili neprijatelji. Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz općine, županije ili DPDS-a. Ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti i mijenjati status – izjavio je tom prilikom ministar državne imovine Goran Marić.

-Dajemo prijateljima na korištenje tvrđavu, da više nikad ne bude točka neprijateljstva, već najjužnija vrata Hrvatske otvorena prema svijetu i svima. Ovime potvrđujemo svoju misiju te nećemo stati. Slijedi potpisivanje ugovora i u svim dijelovima Hrvatske, a već za petnaest dana najavljujem novo potpisivanje ugovora u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji – rekao je Marić.

-Hvala ministru Mariću što je pokazao da državna administracija može biti učinkovita. Od ideje do realizacije nije prošlo više do tri mjeseca. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se tvrđava napokon privede ne bilo kakvoj namjeni, već da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu države s ponosom zavijori hrvatski barjak – izjavio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

-Kao tema muzeja izabrana je austro-ugarska mornarica, budući da su brojni Konavljani, Dalmatinci i Hrvati pripadali toj mornarici. Austro-ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira jer su toj mornarici pripadali svi narodi s ovog područja – rekao je Lasić.

-Izražavam zadovoljstvo što je okončano dugogodišnje htijenje svih žitelja Konavala i juga Hrvatske da se tvrđava da na upravljanje općini i DPDS-u. Vidi se značaj osnivanja Ministarstva državne imovine, zbog te snažne sprege s lokalnom samoupravom. Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak općine i novu turističku ponudu – rekla je saborska zastupnica Sanja Putica.

-Ovo je velik dan za općinu i županiju. Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi. Ministarstvo je pravilno shvatilo svoju zadaću te je počelo rješavati ono što se nije riješilo desetke godina – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, istaknuvši kako je prostornim planom na Prevlaci predviđen turistički sadržaj.

Pročitajte još

Tko je bez struje početkom idućeg tjedna?

Dulist

OD UTORKA Novo poskupljenje cijena goriva

Dulist

Kate Obradović i Renata Roman Dobroslavić nove članice Lions kluba Sv. Vlaho

Dulist