Kultura

Potresno svjedočanstvo Vukovara

Potresno svjedočanstvo Vukovara

Dubrovački ogranak Matice hrvatske u Postdiplomskom centru Dubrovnik predstavio je knjigu Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“.

U uvodu promocije član predsjedništva dubrovačke Matice Ante Šoljić predstavio je autora Vilima Karlovića kao vedrog čovjeka, branitelja koji je imao buran život (zbog ubojstva vjenčanog kuma koji ga je kamatario, op.a.), ali je ipak doživio katarzu.

Član predsjedništva dubrovačke Matice hrvatske Tonko Marunčić istaknuo je kako je rađanje moderne hrvatske države obilježeno velikim ljudskim gubicima i strašnim razaranjima.

– Dužnost i obveza da ta povijest bude ispričana i zabilježena je na svima onima koji su je doživjeli i preživjeli. To je osjetio i hrvatski branitelj, branitelj Vukovara, Vilim Karlović, koji u svojoj knjizi donosi vrijedna sjećanja o hrvatskom gradu heroju – istaknuo je Marunčić, dodavši Karlovićeva knjiga vodi u središte patnje Vukovara i Ovčare kroz sjećanje čovjeka koji je želio braniti svoju domovinu, ali i ispričati istinu.

Autor knjige Vilim Karlović rekao je kako je knjiga, prožeta duhovnošću, nastala kao rezultat promišljanja o detaljima iz Vukovara, kada je shvatio da bi sve trebalo zapisati.

– Iz prisjećanja na Vukovar i situacije koje sam proživljavao shvatio sam da mi dragi Bog daje nadu u novonastaloj situaciji, jer je sve ono iz 1991. godine bilo puno teže i gore – kazao je Karlović, istaknuvši kako je u ratnom Vukovaru puno toga preživio i želio je sve prikazati na koji način se to dogodilo.

– Knjiga je ostavština mom narodu i domovini, našoj povjesti i sjećanjima. Ispripovjedao sam sve što se dogodilo. Gotovo dvjesto stranica knjige je velika patnja i bol, muka i tragedija – rekao je Karlović, dodavši kako je Republika Hrvatska izigrana i prevarena na zločinima na Ovčari, jer nijedan nalogodavac nije nikada odgovarao, niti uopće bio osumnjičen.

– Ne možemo krenuti dalje bez pravog oprosta. Nadam se da će vas knjiga potaknuti na razmišljanje – zaključio je Karlović.

Autor je izvorni tekst od preko tisuću i sto stranica cenzurirao i uklonio najbrutalnije djelove. Karlović je preživio bitku za Vukovar i zarobljavanje u vukovarskoj bolnici, strjeljanje na Ovčari (jedan od sedam preživjelih), mučenje na Veleprometu i u logoru Sremska Mitrovica.

Dubrovnik je sedmi grad u kojem je održana promocija knjige potresnog svjedočanstva vukovarskog branitelja Vilima Karlovića.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist