Kultura

POSVEĆEN KUNIĆU I ZVRKU Novi broj časopisa Dubrovnik predstavljen online!

POSVEĆEN KUNIĆU I ZVRKU Novi broj časopisa Dubrovnik predstavljen online!

Matica hrvatska predstavila je ovog petka novi (dvo)broj časopisa Dubrovnik i to putem online platforme. ‘Dubrovnik’ je tako postao prvi dubrovački časopis predstavljen online, a njegove teme predstavili su povjesničarka književnosti Slavica Stojan, pisac Davor Mojaš i povjesničar književnosti Ivan Viđen. Broj 1-2/2020. donosi niz zanimljivih tekstova raspoređenih u stalnim rubrikama i u dva tematska bloka: jednim se obilježava 300. obljetnica rođenja Rajmunda Kunića (1719.-1794.), a drugim 100. obljetnica rođenja Ratka Zvrka (1920.-1998.),

-Veliki temat ovog broja posvećen je Rajmundu Kuniću i 300. obljetnici njegova rođenja. To je veliki događaj u književnoj povijesti te ga nismo htjeli mimoići. Autorica tog temata Dubrovkinja je Irena Bratičević. Osim uvodne studije, ona je donijela i Kunićev životopis te veliki broj epigrama i četiri elegije koje su na hrvatski jezik preveli kolege znalci latinskog jezika. Riječ je o pjesniku koji je iza sebe ostavio oko 50 tisuća stihova, bio je i znamenIti prevoditelj pa je zahvaljujući njemu Homerova Ilijada prevedena na latinski. Njegove elegije i epigrami više su puta objavljivani, a velika nam je radost da smo ovog puta uspjeli dobiti četiri elegije na hrvatskom jeziku te veliki broj epigrama različitih vrsta – rekla je uvodno predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Slavica Stojan.

-Prva pjesma posvećena je anonimnom prijatelju koji ljetuje u Rijeci dubrovačkoj. Jedna elegija posvećena je malom Isusu, druga njegovom meceni Baltazaru Odescalchiju te učeniku Bernardu Zamagni. Kunićeve epigrame karakterizira izravnost koja pogađa svojom satirom – dodala je Stojan.

U rubrici Dubrovačka povijesna baština objavljen je niz priloga, a prvi je onaj Vedrana Stojanovića posvećen dubrovačkom nadbiskupu Lodovicu Beccadelliju koji je boravio u Dubrovniku od 1555. do 1560. Drugi prilog napisala je Vesna Rimac o arhivskom fondu Testamenta et legata notariae na kojem je Rimac radila više godina. Istaknula je koliko je taj fond važan za istraživače i kako datira iz vremena prije nego se podržavio notarijat. Treći rad napisao je Josip Lisac o jezikoslovnim temama u Zori dalmatinskoj.

Rubriku ‘Ogledi’ predstavio je povjesničar umjetnosti i tajnik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske te član uredništva Ivan Viđen.

-Ovaj put u rubrici ‘Ogledi’ objavili smo prijevod predavanja Hannah Arendt ‘Sloboda ili politika’. Jedna od uobičajenih rubrika je i ‘Spomenar’ u kojem objavljujemo autobiografske zapise dubrovačke glazbene umjetnice Jasenke Roter Petrović pod nazivom ‘Muzičke i druge uspomene’ – rekao je Viđen.

Pisac i glavni urednik časopisa Davor Mojaš predstavio je tematske stranice posvećene 100. obljetnici rođenja pjesnika, novinara i urednika Ratka Zvrka.

-Kao pjesnik Zvrko je jedan od najčitanijih dječjih pjesnika, njegov Grga Čvarak jedna je od najčitanijih knjiga. Zvrko je zanimljiva osobnost i njegova je biografija vrlo bogata. Bio je i boksač, postao je prvak Hrvatske upravo u Dubrovniku. U ovom broju objavili smo i jednu njegovu do sada nepoznatu pjesmu zahvaljujući njegovoj kćeri. To je pjesma koja govori o Dubrovniku i u njoj Ratko Zvrko opisuje svoje važne veze s Dubrovnikom, a zove se ‘Susret na Porporeli’ – istaknuo je Mojaš.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist