Aktualno

POSKUPLJENJE POREZNE OBVEZE ‘Zbog paušala, brojni iznajmljivači će se povući s tržišta’

POSKUPLJENJE POREZNE OBVEZE ‘Zbog paušala, brojni iznajmljivači će se povući s tržišta’

Očito je kako je ovo ljeto – ljeto novih prijedloga reformi. Ministarstvo financija je u javnu raspravu pustilo Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Osim tvrtki ‘za deset kuna’, ova će reforma, ako dobije ‘amen’, biti veliki udar i na privatne iznajmljivače. Razlog novog nameta je taj što Vlada smatra kako privatni iznajmljivači imaju prenisko porezno opterećenje u odnosu na ostale obveznike. Njih tako očekuje povećanje godišnjeg paušalnog poreza na dohodak po krevetu. Iako nisu određeni konkretni iznosi, vjeruje se kako će ova porezna obaveza za iznajmljivače, za razliku od dosadašnjih 150 do 300 kuna, porasti na 700 do 1500 kuna po krevetu godišnje. Vrijedi podsjetiti kako se paušalni porez na dohodak nije mijenjao od 2004. godine. Dakle, punih 14 godina.

U novom prijedlogu jedinice lokalne samouprave imale bi mogućnost upravljati visinom poreza u skladu s fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja. Dakle, lokalna samouprava bi mogla definirati visinu navedenog paušalnog poreza. Iz Grada Dubrovnika ističu kako ‘pozdravljaju inicijativu za donošenjem novog zakonskog okvira koji će jedinicama lokalne samouprave dati ovlasti da sami određuje raspon paušala za privatne iznajmljivače i kampove’. Dodaju kako bi bilo dobro da se sličan pristup primjeni u svim djelatnostima u kojima se naplaćuje boravišna pristojba’. Što se tiče mogućeg iznosa paušalnog poreza, iz Grada ističu kako će se odrediti ‘u partnerskom ozračju vodeći se realnim pokazateljima i stanjem na tržištu’.

-Držimo da je to prvenstveno dobar alat u rukama jedinica lokalne samouprave jer gradovima i općinama pruža mogućnosti da poreznom politikom upravljaju svojim destinacijama u željenom smjeru te da prikupljena sredstva troše namjenski i dalje ulažu u destinaciju, prvenstveno u poboljšanja postojeće infrastrukture koja je nužan preduvjet za stvaranje vrhunskog turističkog proizvoda, a čemu smo u ovoj gradskoj upravi orijentirani i posvećeni – ističu iz Grada.

O mogućim utjecajima i posljedicama nove porezne reforme, više nam je rekao Tonći Svilokos, docent na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju na Sveučilištu u Dubrovniku.
Što nam je rekao Svilokos, ali i Nino Dubretić jedan od vlasnika Direct Bookera kao i jedan od brojnih dubrovačkih iznajmljivača potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist