Kultura

POPUSTI I DO 70 POSTO Prigodna prodaja publikacija Dubrovačkih muzeja

POPUSTI I DO 70 POSTO Prigodna prodaja publikacija Dubrovačkih muzeja

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovački muzeji od 12. do 23. prosinca 2023. organiziraju u atriju Kneževa dvora prigodnu prodaju publikacija ‘Libra u Dvoru’. Svi posjetitelji moći će od 9 do 22 sata, kupiti preko 90 muzejskih publikacija u izdanju Dubrovačkih muzeja koji će biti na popustu do 70 posto.

Prva tiskana muzejska publikacija u Dubrovniku koja se veže uz povijest Dubrovačkih muzeja potječe iz 1876. Riječ je o kratkom vodiču po tadašnjem stalnom postavu Domorodnog muzeja Stjepana Skurle pod nazivom ‘Cenni storici’ kojega je autor otisnuo u vlastitoj nakladi. Povijest izdavačke djelatnosti u Dubrovačkim muzejima može se pratiti od četrdesetih godina 20. stoljeća. Godine 1941. otisnut je katalog izložbe ‘Dubrovačko pomorstvo kroz vjekove’, koji je najstarija stručna publikacija u izdavaštvu Dubrovačkih muzeja. Od 1950. godine tiskaju se prvi vodiči za stalne postave: ‘Vodič po Kulturno-historijskoj izložbi u Kneževu dvoru’ (1950.) i ‘Vodič po Pomorskom muzeju’ (1952.). U sljedećim desetljećima izdaju se skromnija izdanja kataloga izložbi, kao i različiti deplijani – vodiči za stalni postav na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Od 1954. do 1967. Pomorski muzej objavio je publikaciju o povijesti dubrovačkog pomorstva u pet knjiga, pod naslovom ‘Građa za pomorsku povijest Dubrovnika’.

O sustavnoj izdavačkoj djelatnosti Dubrovačkih muzeja možemo govoriti tek od 2000. godine, kada iz tiska izlaze bogato opremljeni katalozi izložbi i muzejskih zbirki, vodiči po stalnim postavima, pet svezaka službenoga glasila Muzeja ‘Zbornika Dubrovačkih muzeja’, monografske publikacije te edukativna izdanja za djecu različitog uzrasta. U posljednjim dvama desetljećima Dubrovački muzeji u vlastitoj su nakladi izdali preko 90 naslova.

Pročitajte još

U Splitu otvorena izložba na kojoj izlaže četrnaest dubrovačkih umjetnica

Dulist

Slike Stjepka Mamića izložene na tri povijesna pariška salona

Dulist

ZA VIKEND U TEATRU Vidi kako Lokrum pere zube

Dulist