Aktualno

“Ponuda gradonačelnika je manjkava”

pile guzva 1

Koordinacija dubrovačkih putničkih agencija poslala je priopćenje kao odgovor na ponudu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića, kojeg prenosimo u cijelosti.

"Putničke agencije s područja grada Dubrovnika očituju se na ponudu koja je putničkim agencijama priopćena od strane gradonačelnika putem javnih medija.

Unatoč višekratnim dopisima koje su putničke agencije dostavljale gradonačelniku, njegovim savjetnicima i pročelnicima, do sada niti jedan odgovor s njihove strane nije upućen na nas, već se s nama isključivo komunicira putem medija. Veoma neuobičajeno u poslovnom svijetu, ali mi niti želimo niti očito možemo mijenjati neke načine ponašanja te smo stoga i mi prisiljeni prikloniti se ovakvom načinu komunikacije.

Kao prvo, ponuda gradonačelnika, izišla u medijima nakon našeg zajedničkog sastanka 6. veljače, manjkava je i bitno odstupa od onoga što je nama gradonačelnik ponudio i to isključivo usmeno na spomenutom sastanku.

Kao drugo, ne možemo i ne želimo prihvatiti da se u toj ponudi penalizira samo jedan segment, i to manji dio svih onih gostiju koji dolaze u gradsku jezgru. Naime naplata koju gradonačelnik želi naplatiti od putničkih agencija, odnosi se na samo 20 – 30 % od broja putnika koji dolazi u Dubrovnik i to samo na brodovima za krstarenja.

Kao treće, ne možemo i ne želimo prihvatiti da samo jedan od gospodarskih subjekata u ovom slučaju putničke agencije, u lancu onih koji sudjeljuju u prihvatu i usluživanju gostiju s brodova na kružnim putovanjima, budu penalizirane.

Kao četvrto, putničke agencije nemaju mogućnosti platiti ponuđene pristojbe, takse, harače, kako god se one zvale. Nametanje naplate istih, imalo bi kao direktnu i isključivu posljedicu, ogromne financijske gubitke svih putničkih agencija na području Dubrovnika te nastavno tome masovna otpuštanja zaposlenika, otkazi poslova svim dobavljačima (autobuseri, vlasnici malih vozila, vodiči, restorani, itd.).

Kao peto i svakako najvažnije. Nitko sebi ne može uzeti za pravo isključivosti ljubavi prema ovome Gradu i uvjeravanjem da su svi ostali pohlepnici koji rade za svoju korist, a protiv interesa i koristi Grada. Djelatnici i vlasnici putničkih agencija iz Dubrovnika svoju ljubav prema Gradu dokazali su i dokazuju, plaćanjem svih doprinosa, poreza i prireza upravo u Gradu Dubrovniku, stalnom promocijom Dubrovnika na svim svjetskim tržištima, obnavljanjem dubrovačkog turizma nakon Domovinskog rata itd., itd. Samo u putničkim agencijama iz Dubrovnika stalno je zaposleno preko 400 djelatnika, u sezoni i do 800 djelatnika, a s vodičima, autobuserima i svima drugima i preko tisuću ljudi. Sa svojim obiteljima to je 3 – 4 tisuće građana ovog našeg jedinog Grada.

Tko ima pravo sve to ugroziti i poigrati se s egzistencijom svojih sugrađana???

Koordinacija dubrovačkih putničkih agencija "
 

Pročitajte još

U SUBOTU Druga vatrogasna utrka u spomen Goranu Komlencu

Dulist

VLAHUŠIĆEV ‘BOSCO VERTICALE’: Predlaže ozelenjavanje fasada nebodera u Gružu

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Učenici Turističke i ugostiteljske škole osvojili zlato na Državnom natjecanju

Dulist