Aktualno

Pomoć Kalinjingrada u povezivanju Dubrovnika?

Pomoć Kalinjingrada u povezivanju Dubrovnika?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske Stefana Vlahovića boravi u Kalinjingradu, ruskoj luci na Baltiku, gdje se sastao s gradonačelnikom Alexanderom Yaroshukom.

 
Glavna tema sastanka je bila prometna povezanost Kalinjingrada s ostatkom Rusije budući da je ovaj grad s pripadajućom oblasti fizički odvojen od ostatka države pa, baš kao i Dubrovnik, predstavlja eksklavu još od raspada Sovjetskog saveza 1991. Ulaskom susjedne Poljske i Latvije u Europsku uniju  postignuti su posebni dogovori o slobodnom prijevozu cestama i željeznicom preko teritorija Europske unije do Rusije kako bi se spriječila izolacija i omogućio daljnji razvoj grada i okolice. Predstavnici Kalinjingrada su iskustvima i znanjem u ovoj problematici spremni pomoći u postizanju dogovora o koridoru preko Bosne i Hercegovine koji bi spojio Dubrovnik s ostatkom Hrvatske.

Također se razgovaralo o gospodarskoj suradnji i popularizaciji Dubrovnika koji bi uz bolju povezanost mogao postati omiljeno odredište u Kalinjingradskoj oblasti koja broji oko milijun stanovnika, a bilježi stalan gospodarski rast još od uključivanja u programe prekogranične suradnje Europske unije koji su započeli pristupanjem susjednih zemalja Uniji.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist