Aktualno

Pomoć Kalinjingrada u povezivanju Dubrovnika?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske Stefana Vlahovića boravi u Kalinjingradu, ruskoj luci na Baltiku, gdje se sastao s gradonačelnikom Alexanderom Yaroshukom.

 
Glavna tema sastanka je bila prometna povezanost Kalinjingrada s ostatkom Rusije budući da je ovaj grad s pripadajućom oblasti fizički odvojen od ostatka države pa, baš kao i Dubrovnik, predstavlja eksklavu još od raspada Sovjetskog saveza 1991. Ulaskom susjedne Poljske i Latvije u Europsku uniju  postignuti su posebni dogovori o slobodnom prijevozu cestama i željeznicom preko teritorija Europske unije do Rusije kako bi se spriječila izolacija i omogućio daljnji razvoj grada i okolice. Predstavnici Kalinjingrada su iskustvima i znanjem u ovoj problematici spremni pomoći u postizanju dogovora o koridoru preko Bosne i Hercegovine koji bi spojio Dubrovnik s ostatkom Hrvatske.

Također se razgovaralo o gospodarskoj suradnji i popularizaciji Dubrovnika koji bi uz bolju povezanost mogao postati omiljeno odredište u Kalinjingradskoj oblasti koja broji oko milijun stanovnika, a bilježi stalan gospodarski rast još od uključivanja u programe prekogranične suradnje Europske unije koji su započeli pristupanjem susjednih zemalja Uniji.

Pročitajte još

Naoružajte se strpljenjem, kolone su prema Župi

Dulist

Pravosudni službenici u štrajku, traže povećanje plaća

Dulist

Grad dodijelio stan za potrebe gostujućih liječnika dubrovačke bolnice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija