Aktualno

Pomoć Kalinjingrada u povezivanju Dubrovnika?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske Stefana Vlahovića boravi u Kalinjingradu, ruskoj luci na Baltiku, gdje se sastao s gradonačelnikom Alexanderom Yaroshukom.

 
Glavna tema sastanka je bila prometna povezanost Kalinjingrada s ostatkom Rusije budući da je ovaj grad s pripadajućom oblasti fizički odvojen od ostatka države pa, baš kao i Dubrovnik, predstavlja eksklavu još od raspada Sovjetskog saveza 1991. Ulaskom susjedne Poljske i Latvije u Europsku uniju  postignuti su posebni dogovori o slobodnom prijevozu cestama i željeznicom preko teritorija Europske unije do Rusije kako bi se spriječila izolacija i omogućio daljnji razvoj grada i okolice. Predstavnici Kalinjingrada su iskustvima i znanjem u ovoj problematici spremni pomoći u postizanju dogovora o koridoru preko Bosne i Hercegovine koji bi spojio Dubrovnik s ostatkom Hrvatske.

Također se razgovaralo o gospodarskoj suradnji i popularizaciji Dubrovnika koji bi uz bolju povezanost mogao postati omiljeno odredište u Kalinjingradskoj oblasti koja broji oko milijun stanovnika, a bilježi stalan gospodarski rast još od uključivanja u programe prekogranične suradnje Europske unije koji su započeli pristupanjem susjednih zemalja Uniji.

Pročitajte još

Ministarstvo donijelo tri nova pravilnika s velikim olakšicama za turističke djelatnike

Dulist

NAGRADNA IGRA Darujemo dvije Buralove torbe!

Dulist

Hoće li irski avioprijevoznik obustaviti liniju Dublin-Dubrovnik?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija