Aktualno

POLITIČKI ‘BRAKOVI’ I ‘BRAKORAZVODNE’ PARNICE Kako se na Vićanu ‘lome zubi’?

POLITIČKI ‘BRAKOVI’ I ‘BRAKORAZVODNE’ PARNICE Kako se na Vićanu ‘lome zubi’?

Tko god je nakon prošlogodišnjih izbora za Gradsko vijeće očekivao kako će ‘programska suradnja’ koju je proklamirao HDZ Mata Frankovića biti nešto drukčija od klasične koalicije, prevario se. Pokazalo se to nedugo nakon izbora, kad je došlo do podjele ‘plijena’ s Vićanovim Dubrovačkim demokratskim saborom i DUSTRA-om Željka Raguža. Ljubav između ‘koalicijskih’ partnera u Gradskom vijeću još traje, što je bilo vidljivo i tijekom posljednje sjednice kada je gradonačelnik ‘pročitao misli’ Pera Vićana kod postavljanja vijećničkog pitanja, iako pitanje nije ni izrekao. Ovaj ‘koalicijski brak’ traje tek nekoliko dana dulje nego što je to bilo u prethodnom mandatu, kada se sve raspalo upravo u ožujku 2018. godine. Tada je, podsjetimo, sam gradonačelnik Mato Franković javno raskinuo koaliciju s Vićanovim DDS-om, nakon što se njegovi vijećnici nisu pojavili na sjednici na kojoj se trebalo glasati za gradonačelnikovo izvješće o radu. Tako Vićan i inače ‘operira’, odnosno ucjenjuje svoje koalicijske partnere. Nedolaskom na sjednicu šalje im jasnu poruku da će sve biti kako on traži ili – neće biti nikako. Podsjetilo nas je to na brojne prethodne koalicije vladajućih s Vićanom i njegovim listama, a nekako je on uvijek bio taj bez kojega se nije moglo vladati. A na njemu su svi, manje više – ‘slomili zube’.

Dogradonačelnik kratkog vijeka
Vratit ćemo se tako u 2005. godinu, kada je HDZ na čelu s Dubravkom Šuicom osvojio 11 mandata u Gradskom vijeću. Za većinu su joj tako nedostajale najmanje dvije ruke. Upravo joj je Pero Vićan, tada nezavisni vijećnik, spasio drugi mandat na čelu grada. Sa svoja tri vijećnika osigurao joj je većinu i gradonačelničku fotelju. Zauzvrat je dobio funkciju dogradonačelnika, dok je njegov vijećnik Zoran Cikatić postao predsjednik Gradskog vijeća. Međutim, problemi u raju počeli su nekih godinu dana nakon izbora kada je, pisali su tada mediji, Šuica postupno Vićanu smanjivala ovlasti i ignorirala ga pri donošenju gradskih odluka. Vićan se tih dana rijetko mogao vidjeti u zgradi Pred Dvorom 1, no nije želio istupiti iz koalicije. Želio je da to napravi sama Šuica uz izliku da neće on biti taj koji će destabilizirati vlast u gradu. Šuica se trgnula tek nakon Vićanove konferencije za medije na kojoj je naveo kako je odnos HDZ-a i same gradonačelnice prema njemu katastrofalan. No, pravi razlog razlaza javnost nije doznala. Spominjale su se tada i optužbe o prisluškivanju ureda, kao i navodne nesuglasice oko prostornih planova, ali i svađa Vićana i Jamba pri čemu je Šuica, nagađalo se, stala na Jambovu stranu.
—On nije bio zadovoljan ponuđenim, a mi nismo mogli ništa promijeniti i uslijedio je razlaz – bilo je sve što je na tu temu rekla Šuica. Poručivala je i kako suvereno vlada Gradom. U to vrijeme gradonačelnici se nisu birali izravno, već izglasavanjem na Gradskom vijeću pa je na taj način trebalo s mjesta zamjenika gradonačelnice maknuti i Vićana. Nakon što je izostao njegov, po njenom mišljenju džentlmenski čin podnošenja ostavke, Šuica ga je ‘svrgnula’ uz pomoć njenog kasnije najljućeg neprijatelja, Andra Vlahušića. Zanimljivo je kako je Vićan tada Vlahušiću poručio kako ne umije biti lider. No, to ih nakon idućih izbora nije omelo u koaliranju. Baš kao što jasne i konkretne razloge ‘pucanja’ koalicije nikad u javnosti nije iznijela Šuica, nije to učinio ni sam Vićan. U medijima je govorio kako je to teško s nekoliko rečenica objasniti. No, zato je u kampanju za izbore 2009. krenuo sa žestokim napadima na svoju nekadašnju koalicijsku partnericu, kojoj je dao i nadimak: ‘Offshore Lady’.

POLITIČKI ‘BRAKOVI’ I ‘BRAKORAZVODNE’ PARNICE Kako se na Vićanu ‘lome zubi’?

Od ljutih neprijatelja do koalicijskih partnera
‘Osvetu’ je dočekao nakon što su 2009. godine stigli rezultati izbora za Gradsko vijeće. Lista HDZ-a na čelu s Dubravkom Šuicom je, naime, osvojila 11 vijećničkih mandata, dok je lista koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS osvojila 10 mandata. Za formiranje većine obje strane trebale su upravo Vićanova tri mandata. On se, pak priklonio SDP-u i HNS-u, čiji je kandidat za gradonačelnika bio Andro Vlahušić. I tako je započeo prvi dio ‘Dana od Amora’ novopečene ‘braće’. Ruže su cvjetale sve do lipnja 2010. godine, odnosno do Afere Šipan, čiji je epilog dubrovačkoj javnosti jako dobro poznat. Upravo su zbog te afere i Vićan i Vlahušić 2017. godine bili izbačeni iz izborne utrke. No, njihova svađa koja potječe iz 2010. godine nije bila duga vijeka, a Vićan je zaboravio na trenutak i na sve grijehe Dubravke Šuice, koje joj je često vadio iz ormara. Stigli su tako izbori 2013. godine. Tada smo svjedočili svojevrsnom političkom presedanu, velikom ‘Dubrovačkom dogovoru’ u kojem su se našli i Šuica, i Vićan, i Vlahušić. Dok se Dubrovački dogovor pomalo topio, ponovno je pukla ljubav između dva brata. Iako, pisali smo 2014., skoro nitko nije mogao sa sigurnošću reći kad se to dogodilo, činjenica je da su Pero Vićan i Andro Vlahušić prestali razgovarati. Netko je tvrdio, pisali smo ranije, kako je to zbog Afere Šipan, drugi su tvrdili kako se raskol ipak dogodio zbog zemlje u Lozici, a treći pak kako je puklo na Zatonu… Posljedica svega bili su pad proračuna i novi izbori. I tada se Vićan, baš kao u slučaju Šuice, zaklinjao kako neće više nikad surađivati s Vlahušićem. Okrenuo se tada novoj političkoj snazi Matu Frankoviću koji je 2014. godine preuzeo HDZ od Dubravke Šuice.

POLITIČKI ‘BRAKOVI’ I ‘BRAKORAZVODNE’ PARNICE Kako se na Vićanu ‘lome zubi’?

 

Nove snage
Nakon ponovljenih izbora svjedočili smo novoj mješovitoj koaliciji koju su činili Vićanovi vijećnici, HDZ i Srđevci, dok je u fotelji prvog čovjeka Grada ostao Andro Vlahušić. Idila je trajala godinu dana, a potom je sve počelo pucati na ravnateljima kulturnih ustanova i taksi koncesijama. Naime, u svibnju 2016. godine svjedočili smo potpunom raspadu Gradskog vijeća i preslagivanju većina i koalicija. Po svom ustaljenom ‘obrascu ponašanja’, Pero Vićan, kako bi dokazao svoju moć, naredio je povlačenje svojih vijećnika sa sjednice, a zbog nedostatka kvoruma ista se nije niti održala. Tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković na konferenciji za novinare je ustvrdio kako je prekid sjednice jasan znak povratka prijateljstva između predsjednika DDS-a Pera Vićana i tadašnjeg dubrovačkog gradonačelnika HNS-ovog Andra Vlahušića.

POLITIČKI ‘BRAKOVI’ I ‘BRAKORAZVODNE’ PARNICE Kako se na Vićanu ‘lome zubi’?
—‘Braća’ su se ponovno udružila. Ulog je svima jasan, u prvom redu mjesta ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Kinematografa, a ulog je također i 300 taksi koncesija koje pojedinci žele. Cijena svega toga je obraz, a račun će platiti građani grada Dubrovnika – rekao je tada ogorčeni Franković. No, uslijedili su pomirljivi tonovi te je mandat s istim omjerom snaga odrađen gotovo do kraja. Gotovo, jer je u prosincu 2016. još jednom ‘pao’ Vlahušićev proračun. Protiv njega glasovalo je šest vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika DDS-a te dva Srđevca. Nakon što nije prošla niti Odluka o privremenom financiranju, Dubrovnik je još jednom dobio Vladinog povjerenika, koji je Grad vodio do novih izbora u svibnju 2017. godine. Tada je gradonačelnikom prvi put postao Mato Franković, a većinu u Gradskom vijeću uspio je osigurati s rukama Željka Raguža i njegove DUSTRA-e te s tri ruke Pera Vićana. Sve do razlaza nekoliko mjeseci kasnije. No, većina Frankoviću nije bila ugrožena zbog vjernosti Željka Raguža. Budući da ni na izborima 2021. HDZ nije uspio osigurati većinu bez koaliranja, ovog puta odlučili su se, ne za koaliciju, već za programsku suradnju. Njene rezultate i posljedice vidimo i danas. Vićan je dobio nadzor nad Sanitatom, ostavljeni su mu Vodovod i Boninovo, a dobio je i pročelnika u odjelu za turizam, gospodarstvo i more. Poznavajući Vićanovo političko djelovanje, tek je pitanje vremena kad će i ova suradnja puknuti.

Objavljeno u tiskanom izdanju 23. ožujka 2022.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist