Crna kronika

POLICIJA UPOZORAVA Pripazite kod ulaganja u kriptovalute

POLICIJA UPOZORAVA Pripazite kod ulaganja u kriptovalute

Policijska postaja Dubrovnik jučer je zaprimila još jednu prijavu kaznenog djela računalne prijevare.

– Ovakva vrsta prevara je posljednjih godina sve učestalija, stoga građane želimo još jednom savjetovati kako se zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama – ističu iz Policije.

Prijevaru je prijavila 51-godišnjakinja koja je u svojoj prijavi navela kako je, nakon pretraživanja informacija o načinu trgovanja kriptovalutama, zaprimila telefonski poziv muške osobe koji je s njom na engleskom jeziku komunicirao o proceduri ulaganja kriptovalute.

Oštećena je kreirala svoj korisnički račun na stranici trgovačkog društva koji joj je preporučen, nakon čega je instalirala aplikaciju koja omogućuje daljinsku kontrolu nad udaljenim računalom ili mobilnim uređajem. U trinaest je navrata uplatila ukupno 17 tisuća eura i kada je na svom računa vidjela dobitak od 100 tisuća eura zatražila je isplatu navedenog novca.

Budući da do danas nije dobila nikakav odgovor, shvatila je da je prevarena i cijeli je slučaj prijavila policiji.

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonskim putem s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

Tijekom komunikacije potrebno je izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Građane koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetuje se dobro informiranje i traženje nepristranog financijskog savjeta stručne osobe. Potrebno je biti sumnjičav kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a u slučaju sumnje na prijevaru, potrebno se obratiti nadležnim institucijama, kako ističu iz Policije.

– Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenucima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena – dodaje Policija.

– Ako ne uspiju, javljaju se iz ‘ureda za porez’ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate ‘poreza’ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete – navodi Policija.

 

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist