Crna kronika

VRIJEDNOST OKO 57 MILIJUNA EURA Policija u Pločama zaplijenila 575 kilograma kokaina

VRIJEDNOST OKO 57 MILIJUNA EURA Policija u Pločama zaplijenila 575 kilograma kokaina

Policijski službenici zaplijenili su u Luci Ploče rekordnih 574,869,00 kilograma koji su stigli iz Južne Amerike u kontejnerima banana – potvrđeno je to ove srijede na konferenciji za medije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na oko 57 milijuna eura.

– 30. ožujka u suradnji s djelatnicima Carinske uprave, s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli smo akciju te smo u jednom kontejneru s voćem pronašli kokain vrlo visoke čistoće koji je brodom stigao iz Južne Amerike. Ovo kriminalističko istraživanje nije završeno, nastavljamo ga u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, a posebno s rganizacijama iz susjednih zemalja – rekao je načelnik PU DNŽ Ivan Pavličević.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica naglasio je da je tijekom ove zapljene utvrđeno da droga nije namijenjena domaćem tržištu, već susjednim državama zbog čega se nastavlja kriminalističko istraživanje.

– Nakon pronalaska droge uspostavljena je intenzivna međunarodna i međuagencijska suradnja kako bi se utvrdile okolnosti slučaja – istaknuo je Tikvica.

Voditelj Jedinice za mobilne službe – Carina Dubrovnik Pero Perić istaknuo je kako Carina i policija radi suzbijanja krijumčarenja zajednički provode pojačani nadzor nad prometom u Luci Ploče.

– Poduzet je veliki broj pregleda i prilikom jednog od njih uz pomoć službenih pasa i drugih alata policijski i carinski službenici su otkrili ovu pošiljku – rekao je Perić te je dodao kako je u tijeku postupak nabavke mobilnog rendgena kojeg Luka Ploče  još uvijek nema. Na pitanje zašto prije on nije nabavljen, rekao je da se radi o kompleksnom i skupom uređaju, ali i da ne zna kad će doći jer se ‘ne bavi logističkim pitanjima’.

Na pitanje zašto se zapljene češće događaju u Luci Ploče, Perić je odgovorio kako se radi o teretnoj luki i da takvi slučajevi za teretne luke nisu neuobičajeni.

– U mnogim lukama godišnje bude i većih zapljena, tako da se to svugdje događa, nije Luka Ploče izolirani slučaj – rekao je Perić.

Na novinarski upit je li se prilikom ove zapljene surađivalo s američkom policijsko-obavještajnom agencijom za suzbijanje droge i FBI-em, načelnik Pavličveić odgovorio je kako ‘to ne može demantirati niti potvrditi’. Odgovorio je i kako se od 30. ožujka, kada je droga otkrivena, čekalo sve do sada s objavom te informacije jer je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Prilikom ove zaplijene još uvijek nitko nije uhićen s obzirom da se nitko nije ni pojavio kako bi preuzeo ovu pošiljku droge. Detalji ovog slučaja bit će poznati po završetku kriminalističkog istraživanja.

Inače, ovo je već treća zaplijena kokaina iz Južne Amerike u Luci Ploče, a ovog puta nije došlo do uhićenja jer po kokain u luku nitko nije došao. Podsjetimo, početkom ožujka policijski službenici zaplijenili su tada rekordna 73 kilograma kokaina iz Južne Amerike te je tako razbijen drugi zločinački krijumčarski lanac droge morem prema Hrvatskoj. Tom prilikom uhićena su tri hrvatska državljanina s područja Neretve. Početkom veljače razbijen je prvi lanac krijumčarenja prilikom čega su uhićene četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna. Tom prilikom uhićen je i 50-godišnji carinski službenik Luke Ploče.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist