Vaše vijesti

Poklisari i vlastela od Golfograda

Poklisari i vlastela od Golfograda

Uvjeren da su ljudi zaboravili davno pisane članke a budući je i od onoga ‘najnovijega’ prošlo preko dva mjeseca, krenem u điratu biciklom iz mokošičkog Predziđa do grada.

Ipak, svako malo, neki poznanik ili prijatelj me ferma, kaže, pratim ono što pišeš. Bravo, pravo i pošteno. Dođem na Korčulu, u Metković, kad i tamo isto (mreža čini svoje), opet fermavaju, kažu dobro pišeš, usput podsjete, kako su rezultati takva ‘popularnosti’ i te kako upitne vrijednosti po osobni boljitak. Trebalo je ostaviti prostora za pisanje glasnogovornicima i šefovima ureda uznapredovalih u promoviranju Im oglašivača.

Naše EU-ropske poklisare ‘protivu’ Naše bijede stvarnosti, i poštenu političku vlastelu gradsku protivu nam mrskijeh Prijatelja starina, jedinoga što je ostalo Grad od nekad nam Grada. PR?! stručnjak Pucarić piše članak: ‘In memoriam: Društvo prijatelja’… dubrovačkih starina i na kraju ga završava nekrologom: ‘Drago Društvo, neka ti je vječna slava i hvala! Ožalošćeni Dubrovčani i dubrovačka baština’, na što se prigodno drznuh uzvratiti  veselijim?! tonom: ‘Taman kad sam htio pohvaliti članak, nakon uvodnog dijela, slijedi, u njegovu nastavku, debakl od kritizerstva i lupanja po Društvu i na kraju valjda plaćeni nekrolog (ala čitulja) a ja pišem evo nekrolog ovom članku (Pucarićevom), koji pokapa Žive ljude a puholine od krivaca za ono što dohodi ostavlja da likuju…. Evala na ‘slučajno’ sugestivnom miješanju onih, koji imaju muda, s kukumarima, i na palamuđenju, koje je razvidno, i trudi se pomutiti razum javnost zdrave glave, spinom do spina…’ Neka nam je hvala Bogu živo, Živo Društvo dubrovačkih starina. Od Pucarića nespomenuti Pošteni?! našjenski političari, pak, čuvaju Nam čuvare od zidina od njih samih a tako i treba. Da ne zastrane u kriminal, ko neki koji znaju, po sebi, koliko je mrsna blizina ljepljivoga novca. Gotovine, za koju ne treba kemijati sa oprostom duga. Sramota? bi trebalo biti i Orlića i Kapetanića (freško smijenjen u Sanitatu), što su se drznuli upravljati a nisu pružili masla Uskoku da ih istražuje a kamoli sudi za kriminal, kao Njih uvjetno i pravomoćno osuđene Viđenije.

Još i u obični jeftini list papira sa trinaest istinitih tvrdnji bestidno, kako je to Gradonačelnik razotkrio(?) utući(!) tolike(?!) novce ‘pravdajući’ se(?) tobožnjom velikom kampanjom protiv, ni manje ni više nego vrlog nam i poštenog, istog tog Gradonačelnika. Nije Vam to Gospodo problem mikroasfalta da možete kritizirati Gospara, kako je bio reko da mu je (asfaltu) garancija 5 godina a danas kaže kako je izvođač dužan srediti cijelih 60 posto. Još bi ga se drznuli usudili i pitati što će bit sa onih 40 posto od preostale jednako razlivene prometnice. Doduše drži se predizborni pothodnik, ruglo ruzine i vlage, samo do kad. I u bivšim prostorima GP Dubrovnik (sada HEP-a) u Komolcu prije više od dva mjeseca dana svečano je Gradonačelnik izveo početni udarac na prvoj i posljednjoj tamo odigranoj utakmici, kasnije je nestalo struje. Kako je otvorena tako je i zatvorena. Jedino što je otvoren zračni most dok ne zapuše bura, do duše sa smanjenim brojem letova. Ko će to sve od asfalta do mosta platiti! ‘Bogati’? Grad Dubrovnik. Ili, kad pročitate vijest iz duLista: ‘Cijele Pile zajedno sa zidinama i ulaz s Pila na Stradun bili su bez struje, kaže čitatelj Marko Mijatović … dodaje i kako je ‘izbacila faza’ te kako ne zna je li rješenje privremeno do ujutro ili trajno’, zaključite kako tu nešto Nije u redu. Ma sve ide po Planu. Što znači, glasovali ste građani pa sad u demokratizmu činite kuco jer  je sve što se radi opravdano. Sve za Golfograd, svi za Golfograd osim Nas 10 tisuća 100postotnih protivnika ( i ne samo nas). ‘Grad’ je sad i onako, tu i tamo nešto podsezonaca i bauštelaca na poslovima, koji bi trebali omogućiti da krenu oni Gore. I ništa im ne treba, samo da im Mi uradimo infrastrukturu.

Nema odmora ni pod cijenu ‘mraka’, koji je izgledan, dok ne krene ‘obnova’ spomen muzeja Gradu i njegovim bivšim braniteljima a za njom nam i ‘oj ti vilo, vilo Srđa vita, nekad ponosita’, kreću jedna za drugom vile za odmor, apartmanizacija i hoteli. No bit će mrvica sa stola na galeriji a možda što i curne odozgor. Koliko razvojno? održivo i koliko ekološki zadrživo? Čista voda će uz brdo, potom ‘oplemenjena’, kad-tad, i niz brdo. To ćemo i te kako, tek vidjet, osjetit, omirisat i oćutjet srećom i potporom odluka nevažećeg Vićanovog gradskog vijeća, o čemu ne bi trošio riječi. Niko (veliko N) se od turizma nije baš iskazao u ‘domoljublju’ ali tek sad, kad je sve prošlo, čujemo da nam je Pave protivu Golfograda i to oštro, suprotivu ogromne većine joj kolega intelektualaca. Oni i nakon svršenoga zadnjega čina šute a ona na kraju drame čini predstavu. Evala Pave čini se da sam Vas viđeo meni odma s desna na ulazu u gradski parliament, kad nas je policija odlučila ne nosit i ne privodit od sramote pred stranijem gostima. Možda sanjam ali Vi ste za mene, makar virtualno, bila skupa s nama pred Vijećnicom sa ono nešto mladih Australaca, koji su, začudo, trijezni rekli kako razumiju za što se borimo jer se i u njih doma sve po redu hapa. Naši pak Poklisari, tamo daleko iz tuđine EU-ropske, na naš konat!, prodaju svoju sol mudrosti za naše zlato (zlobni bi rekli muda pod bubrege). Poklisarka savjetuje one, isto naše, na drugoj strani lijeve od desne što bi morali činjet dok su na vlasti (lijevi?) nakon što su nas oni sami (desni?) doveli na granicu blizu čina posljednje pomasti. Ona se Bori? primorati te na vlasti (lijeve?) da osiguraju radna mjesta mladima. Valjda

Njihovima (desnima) već fali boljitka. Bore se desni(?) i za Nama nemogući zaborav činjenice, kako su se oni izborili za sebe na nama. Pojedini se, sad, pred kampanje, oglašavaju velikima slovima u naslovima podužih članaka: ‘Napuštamo Dubrovački dogovor’. Kako mi to može, običnom i ograničenom iz puka, bit ikako jasno. To nekako sliči na poznato: Odustajanje od pameti !? Ali… Samo na izgled ! Do novih ‘radnijeh pobjeda’ rasprodaje zajedničkog u svrhu prakticiranja numizmatike korisne interesima istaknutih pojedinaca. Što bi moj prijatelj vulgarni reko: ‘Nakon seksanja nema kajanja’. Što se mene tiče, ni sekavanja. Kakvo je to novo poštenje…. operativno vraćeni djevičnjak trebao bi  donijeti nevinost razdjevičenima (??? )Ajde de! Sad smo pojedinci i propovijedamo personalnost, koja u kampanjama ima Ime i Prezime, a inače smo Partijski vojnici i to ‘Dogovora dubrovačkijeh’. Grad u srcu živi a što se ostalih intelektualaca i puka tiče, vide li ili ne vide, znat će i shvatit, da se grad Dubrovnik oslobađa od kamena onaj Doje i betonizira onaj Gore. I još da bude bolje?! bit će sve gore!. Oni koji će, nakon Nihovog gore učinjenog nam potopa, ostati pa to gledati bit će skupljači loptica, zaštitari, sobarice, konobari i kuhari. Da ne zaboravim i potplaćeni političari i njihovi nasljednici, rijetki, jer bit će tako, da na žalost, ko bi doli neće bit gori … a neće bit ni Doli. Dubrovnik isplovljava zidinama prema Zagrebu a Zagreb prema Bruxelesu. A što će nama ostati da opstanemo kad otplove i gradski Miri. Novo je pitanje za kviz.

p.s. Interesi vrhuške su iznad interesa puka… u tome su grmu Golfogradski zečevi… blijede političke ‘čovječje ribice’ što su u svrhu osobne koristi navalili raspičvajziti Omblu, neumorno i Sad, u tišini, pripremaju na Rijeku Dubrovačku novi udar. Čim se nas neke uspava. No, javnosti oštrica, poučena opasnošću od naizgled nemogućih kemijskim spojevima u politici, opredmećenim u Dubrovačkom dogovoru a živućim od Vrha do dna vlastodržačkog establišmenta u Hrvata, više nikako ne spava i zlokobno je tiha. U selu pod Srđom nema samo seljaka, ima gore i kapitalaca pristalih na kapitalističke gaćoskide i rasprodavanje djedovine u svrhu obilaska mondenih svjetskih metropola i odmarališta, i nije slučajno da su im prijatelji-ce lisice iz visokih krugova svjetske elite. Dovoljno je neke osobe malo proguglati i profejsati i jasno je da onaj ko gleda vidi poklanu zastavu pod u tu svrhu na uzbunu podignutom stokom (ovcama). Igra riječi rekli bi neki prokazani. I jest. No, dobro je, bit će i takvi skorom na koljenima pa će osjetiti što se to od njih traži, a onda neka uživaju u položaju primjerenoj radnji.

Marko Mišo Mujan

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist