Županija

Pogledajte veličanstveni snimak Pelješkog mosta iz zraka

Pogledajte veličanstveni snimak Pelješkog mosta iz zraka

Radovi na Pelješkom mostu bližu se kraju, a očekivani datum realizacije je siječanj 2022. Veličanstvena struktura koja se izdiže iznad more uistinu oduzima dah što je i vidljivo iz video uratka objavljenog na YooTube kanalu Hrvatskih cesta.

Podsjetimo, gradilište ovog trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj nedavno je posjetio premijer Andrej Plenković koji je svjedočio spajanju stupa na kopnu s prvim koji izvire iz mora. Riječ je o spajanju rasponske konstrukcije između prva dva stupa s kopnene strane, koji su se spojili elementom dužine 52 metra I teškim 587 tona.

– Ovo predstavlja važan korak u izgradnji Pelješkog mosta za kojeg očekujemo da bude spojen do kraja ove godine, a da bi sve skupa funkcioniralo, dovršetak svih pristupnih cesta bi trebao biti do lipnja 2022. Dakle, godinu i pol dana smo pred funkcionalnim Pelješkim mostom i spajanjem juga Hrvatske s ostatkom zemlje, što je ključan zadatak i naš cilj, a to je osigurati integritet teritorija RH – rekao je tada premijer te napomenuo kako je ovo strateški projekt vrijedan 520 milijuna eura, a koji se s 357 milijuna eura sufinancira EU sredstvima.

Spajanje kopna s drugom stranom planirano je do kraja studenog, a nakon toga naravno još ima radova kao što su opremanje i ostalo. Očekujemo se da bi do polovice siječnja 2022. most trebao biti završen. Međutim, mostom će se moći prometovati i prije završetka pristupnih cesta.

– Most će se moći koristiti kad prođe tehnički pregled. Radimo aktivnosti na izgradnji čvora Brijesta kojim će se omogućiti korištenje mosta za osobne automobile i vozila do 7,5 tona. Oni bi se s mosta mogli spustiti na čvor Brijesta i dalje voziti županijskom prometnicom i most bi bio u funkciji – rekao je onda predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić .

Obje dionice pristupnih cesta trebale bi biti gotove u isto vrijeme, dakle u lipnju 2020. godine unatoč početnom kašnjenju grčke tvrtke.

– Zastoji su izazvani koronakrizom, ali nakon toga radovi idu planiranom dinamikom, no taj zaostatak još stoji. Međutim, grčka tvrtka je imala kraći rok za završetak svoje dionice od Strabaga pa bi trebali završiti u isto vrijeme – zaključio je.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist