Kultura

POEZIJA U LJETNIKOVCU SORKOČEVIĆ Večer posvećena pjesniku Milanu Milišiću

C Ljetnikovac Sorkocevic 28

Večer poezije posvećena iznimnom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću održat će se sutra, 14. kolovoza u ljetnikovcu Sorkočević na Lapadskoj obali u 21.30 sati. Izbor iz djela Milana Milišića koji je pripremio Hrvoje Ivanković izvode Doris Šarić-Kukuljica, Gloria Dubelj i Maro Martinović.

Život i rad književnika i prevoditelja Milana Milišića, koji je kao slobodni umjetnik radio i kao dramaturg u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku te urednik, novinar i prevoditelj s engleskog jezika, obilježili su antimilitarizam i nonkonformizam. Milišićevo književničko stvaralaštvo temelji se prvenstveno na pjesništvu čija je glavna odrednica kontrastiranje male i velike povijesti, zavičajnosti i kozmopolitizma, lokalnoga i univerzalnoga, filozofičnosti i humora, kolokvijalnosti i metafizičnosti, urbanosti i insularnosti. Svoj nonkonformizam i pobunu protiv institucija i malograđanskog pogleda na svijet stilski je usidrio u poeziju američke beat generacije te jezičnu kreativnost i humor Ivana Slamniga. Pjesnik kojeg je Miljenko Jergović nazvao najvećim pjesnikom Dubrovnika, pišući da je on nedodirljiv i neprisutan povlašteni njegov posjednik i gospodar u plemenitom smislu ovih riječi, u svom je stvaralaštvu prerano zaustavljen prije trideset i jednu godinu kad je tragično poginuo u svojoj kući za vrijeme granatiranja Dubrovnika.

Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, besplatne ulaznice potrebno je ranije preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), a na dan izvedbe od 18 sati, bit će dostupne i na info pultu Dubrovačkih ljetnih igra, pokraj parka na Batali.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist