Aktualno

POČINJE ŠKOLA Djeca su naša najranjivija skupina sudionika u prometu, pazimo ih!

U ponedjeljak, 6. rujna počinje nova školska godina pa će biti potreban pojačan oprez u prometu. Tim povodom Policijska uprava dubrovačko-neretvanska poslala je priopćenje za javnost kojega prenosimo u cijelosti:

Unatoč pozitivnim pomacima, unatrag posljednjih deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno njih 9481. Iako je broj stradavanja djece u prometu u smanjenju, zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima I pri tom su najčešće sa svojim roditeljima s kojima bi ustvari trebali biti najsigurniji.

Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju ni najosnovnije aspekte sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, I dalje usmjeravati preventivno I represivno djelovanje policije.

Posebno skrećemo pozornost roditeljima na zabranu vožnje djece mlađe od 12 godina na mopedima I motociklima za što je zakonom propisana kazna od 500,00 kuna.

Aktivnosti policije početkom školske godine

Početkom i ove školske godine, tijekom rujna, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodit će akciju „Poštujte naše znakove“. Akcija se provodi na razini cijele Hrvatske, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.
S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za održavanje prometnica, policijski su službenici već tijekom kolovoza obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola te je u slučajevima utvrđenih nedostataka stanja prometne signalizacije od nadležnih institucija zatraženo njihovo otklanjanje.
U skladu s epidemiološkim mjerama i u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, u svim prvim razredima osnovnih škola policijski će službenici upoznati učenike s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, s osvrtom na lokalne uvjete kretanja pješaka u blizini pojedine škole (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semaforima, kretanje nogostupom).

U dogovoru s ravnateljima osnovnih škola dogovorit će se mogućnost nazočnosti policijskog službenika na prvom roditeljskom sastanku kako bi se I roditelje u kratkom izlaganju upoznalo s nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u školama.

Učenicima i školama će se tijekom godine podijeliti promidžbeni material.

Tijekom rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.

Savjeti djeci, roditeljima i vozačima:

Draga djeco!

Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!

Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke I djecu prevozite na propisani način!

Cijenjeni vozači!

U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!

Pročitajte još

Vodovod savjetuje: Kako zaštititi vodomjere i instalacije od smrzavanja?

Dulist

DOJMOVI VJERNIKA NAKON REĐENJA ‘Prožimaju nas posebni osjećaji. Od biskupa očekujemo da nam bude pravi pastir’

Dulist

Danas se zaređuje novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija