Aktualno

POČINJE ŠKOLA Djeca su naša najranjivija skupina sudionika u prometu, pazimo ih!

U ponedjeljak, 6. rujna počinje nova školska godina pa će biti potreban pojačan oprez u prometu. Tim povodom Policijska uprava dubrovačko-neretvanska poslala je priopćenje za javnost kojega prenosimo u cijelosti:

Unatoč pozitivnim pomacima, unatrag posljednjih deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno njih 9481. Iako je broj stradavanja djece u prometu u smanjenju, zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima I pri tom su najčešće sa svojim roditeljima s kojima bi ustvari trebali biti najsigurniji.

Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju ni najosnovnije aspekte sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, I dalje usmjeravati preventivno I represivno djelovanje policije.

Posebno skrećemo pozornost roditeljima na zabranu vožnje djece mlađe od 12 godina na mopedima I motociklima za što je zakonom propisana kazna od 500,00 kuna.

Aktivnosti policije početkom školske godine

Početkom i ove školske godine, tijekom rujna, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodit će akciju „Poštujte naše znakove“. Akcija se provodi na razini cijele Hrvatske, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.
S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za održavanje prometnica, policijski su službenici već tijekom kolovoza obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u zonama škola te je u slučajevima utvrđenih nedostataka stanja prometne signalizacije od nadležnih institucija zatraženo njihovo otklanjanje.
U skladu s epidemiološkim mjerama i u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, u svim prvim razredima osnovnih škola policijski će službenici upoznati učenike s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, s osvrtom na lokalne uvjete kretanja pješaka u blizini pojedine škole (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na raskrižju sa semaforima, kretanje nogostupom).

U dogovoru s ravnateljima osnovnih škola dogovorit će se mogućnost nazočnosti policijskog službenika na prvom roditeljskom sastanku kako bi se I roditelje u kratkom izlaganju upoznalo s nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u školama.

Učenicima i školama će se tijekom godine podijeliti promidžbeni material.

Tijekom rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola kako bi se djeci osigurao što sigurniji dolazak i odlazak u školu.

Savjeti djeci, roditeljima i vozačima:

Draga djeco!

Škola je počela, na putu od kuće do škole uvijek s oprezom prelazite cestu. Nikada ne izlazite na cestu između parkiranih automobila jer ste niži i vozači vas ne vide. Ne pretrčavajte cestu i obavezno koristite pješački prijelaz!

Poštovani roditelji!

Isplanirajte najsigurniji put djetetu od kuće do škole. Pazite kako se ponašate u prometu jer djeca oponašaju vaše postupke I djecu prevozite na propisani način!

Cijenjeni vozači!

U blizini škola upravljajte svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva, te kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska želi djeci i roditeljima uspješan početak nove školske godine!

Pročitajte još

Drop Piera Pirupe

Petar Ipšić

PREMIJER IZNIO PROCJENU Prihod od turizma – 11,3 milijarde eura

Dulist

ANDRIJA JARAK O MISLAVU BAGU ‘Bio je fanatik novinarstva, surovi profesionalac’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija