Zanimljivosti

POČELI SU ČIČIMCI Znate li za što se sve koristi ovaj ukusni plod?

cicimci

Čičimak ili žižula, poznat i kao kineska datulja maleni je ukusni plod koji je po broju stabala najbrojnije voće u Kini, a u nas se može pronađi od Dubrovnika do Trogira. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme.

Plodovi čičimka su jajasti i oblika masline, kao nedozreli imaju svijetlo zelenu boju. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.

Ove godine počeli su ranije nešto, te ih već sada možemo pronaći, a cijena im se kreće od 6 do 8 eura.

Upotreba

Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova čičimka rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače.

Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

Pročitajte još

JESTE LI KUPILI POKLONE ZA BOŽIĆ? Ako još uvijek niste, mi vam donosimo neke ideje

Marijana Tadić

NA DANAŠNJI DAN 1843. Umro autor Kate Kapuralice Vlaho Stulli

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1845. Rođen znameniti povjesničar Antonije Vučetić

Dulist