Čičimak ili žižula, poznat i kao kineska datulja maleni je ukusni plod koji je po broju stabala najbrojnije voće u Kini, a u nas se može pronađi od Dubrovnika do Trogira. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme.
Plodovi čičimka su jajasti i oblika masline, kao nedozreli imaju svijetlo zelenu boju. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.
Ove godine počeli su ranije nešto, te ih već sada možemo pronaći, a cijena im se kreće od 6 do 8 eura.
Upotreba
Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova čičimka rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače.
Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.