Aktualno

POČASNI GRAĐANIN Supekova ‘Filozofija znanosti’ slavi 45. rođendan

POČASNI GRAĐANIN Supekova 'Filozofija znanosti' slavi 45. rođendan

‘Filozofija znanosti’, najstariji tečaj u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku kojeg je utemeljio počasni građanin grada Dubrovnika i osnivač IUC-a akademik Ivan Supek, ove godine obilježava 45. godišnjicu.

Ove godine održava se od 16. do 20. travnja pod vodstvom znanstvenika iz Švedske, Kanade, Nizozemske, Belgije, Njemačke i Hrvatske. Kao i svih ovih godina, uvijek se nude tri teme. Ove godine to su filozofija fizike, mjerenje, filozofija znanosti u analitičkoj i kontinentalnoj tradiciji. Glavne temu u dijelu posvećenoj filozofiji fizike su, među ostalim, sljedeće: pitanje dualnost i ekvivalencije među fizičkim teorijama; empirijska evidencija kauzaliteta; ograničenja i estetika kvantne fizike; što možemo naučiti od crnih rupa; što su analogni eksperimenti; kako braniti znanstveni realizam.

Najviše izlaganja posvećeno je problemu mjerenja: modeli klime i koliko se možemo osloniti na njih; mit o aditivnosti u fizici i psihometriji; etički i epistemički problemi u epidemiologiji mjerenja; izazovi u mjerenju sreće; poboljšanje psihometrijskih mjerenja; istina u mjerenju; geometrijske koordinate u psihofizici; čemu služi mjerenje. Analitička i kontinentalna filozofija predstavljaju dva razna i suprostavljenja viđenja i pristupa filozofiji općenito, pa tako i filozofiji znanosti. Izlaganja će pokušati pokazati kolike su te razlike i kako ih se može premostiti.

Podsjetimo, akademik Ivan Supek (1915. – 2007.) po mnogima se smatra ocem modern hrvatske znanosti. Slijedeći ideju o poslijediplomskim studijima i istraživačkim projektima temeljenim na međusveučilišnoj suradnji kao tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu potaknuo i bio jednim od utemeljitelja 1970. godine INteruniverzitetskog centra u Dubrovniku.

Akademik Supek je kao humanist i mirotvorac bio osnivač i predsjednik svjetske organizacije ‘Svijet bez bombi’, a zajedno s najvećim svjetskim znanstvenicima Linusom Paulingom, Aureliom Pecceiem i Phillipom Noel-Beckerom sastavio izjavu o viziji svijeta mira i sklada. Ta je izjava postal temeljni dokument kongresa Svjetskog jedinstva u Philadelphiji 1976. godine.

Supek je pokrenuo osnivanje zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, a od 1991. do 1997. godine bio je i predsjednik HAZU-a. Godine 1998. izabran je za počasnog građanina grada Dubrovnika, jer je zadužio Grad ne samo utemeljenjem Interuniverzitetskog centra, već i ulogom u Domovinskom ratu kada je kolegama u svijetu pisao kako ‘Dubrovnik leži na savjesti svijeta’.

IUC/DuList

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist