Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled

Gradonačelnik Mato Franković izabran u predsjedništvo Organizacije gradova svjetske baštine

Na redovnoj izbornoj skupštini Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), održanoj u španjolskom gradu Córdobi, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izabran je u predsjedništvo (8 članova) navedene organizacije. Gradonačelnik Franković time je postao prvi hrvatski gradonačelnik s tom titulom. Tijekom svog izlaganja pred brojnim članovima, među kojima je niz gradonačelnika, Franković je istaknuo inovativne mjera Grada Dubrovnika u upravljanju turizmom i zaštiti povijesne jezgre, što je omogućilo održivi razvoj grada unatoč početnim izazovima. Posebno je istaknuto iskustvo iz 2017. godine, kada se Dubrovnik zbog masovnog turizma našao na brojnim ‘crnim listama’ međunarodnih medija kao grad koji treba ‘izbjegavati’ dok ga danas brojni međunarodni mediji ističu kao grad primjer i grad kojeg treba posjetiti. U okviru izborne skupštine održani su paneli i radionice čije su teme bile održivo upravljanje gradovima svjetske povijesne baštine, priuštivo stanovanje i mobilnost. Osim gradonačelnika Frankovića, panele su održale i Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika te Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika. Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 200 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Ovim međunarodnim uspjehom Dubrovnik i Hrvatska dodatno su istaknuti na globalnoj sceni očuvanja svjetske kulturne baštine, a španjolski mediji pohvalili su Dubrovnik kao primjer uspješnog upravljanja baštinom.

frankovic

Započeli radovi na izgradnji novog parkirališta od 69 mjesta

Počeli su radovi na izgradnji novog parkirališta kapaciteta 69 mjesta u ulici Između dolaca u Novoj Mokošici. Riječ je o površini smještenoj sa zapadne strane ulice Između dolaca koja je djelomično u upotrebi kao parkiralište. Predviđena je izgradnja većeg parkirališta kapaciteta 63 parkirna mjesta poviše zgrada HRVI/Dubrovačke stanogradnje te manjeg parkirališta uz sjeverni rub ulice s dodatnih šest parkirališnih mjesta. Izgradnja parkirališta u ulici Između dolaca nastavak je ulaganja Grada Dubrovnika u rješavanje prometa u mirovanju na području Nove Mokošice gdje je u mandatu ove uprave izgrađeno preko 200 novih parkirališnih mjesta.

 

Banner 300x250 DU 1

Parking Mokosica 2

Niz aktivnih gradilišta na području Grada Dubrovnika

Na području Grada Dubrovnika trenutno je aktivno devet gradilišta, a istodobno je završena komunalna infrastruktura naselja Šunj na Lopudu. Sve navedeno je dio investicijskog ciklusa koje provodi Grad Dubrovnik s ciljem povećanja kvalitete života građana te ravnomjernog razvoja naselja. Aktivna gradilišta su cesta Tamarić, Centar za starije osobe ispod Opće bolnice, sklop vanjskih igrališta uz Sportsku dvoranu, Boćarski dom ‘Đuro Miletić’ u Gospinom polju, parkiralište u Mokošici, knjižnica TUP, izgradnja klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun, energetska obnova ljetnikovca Crijević – Pucić i izgradnja groblja Dubac. Od ovog tjedna kreće izgradnja igrališta Suđurađ kao i uređenje igrališta Osnovne škole Lapad, a koje se provodi u sklopu participativnog budžetiranja za koji je Proračunom Grada Dubrovnika za 2024. osigurana realizacija ukupno 25 projekata koje su odabrali građani s područja osam gradskih kotara i 17 mjesnih odbora.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 2. listopada 2024.

Pročitajte još

Grad kontinuirano ulaže u predškolski odgoj: Ulaganja u vrtiće porasla za 55 posto od 2017. godine

Dulist

ODLIČNI REZULTATI RUJNA Naglasak na održivi razvoj učvrstio status vodeće cjelogodišnje destinacije

Dulist

Gradonačelnik Franković čestitao Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

Dulist