GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Anketa za poboljšanje prometnog sustava u Gradu Dubrovniku

U sklopu europskog projekta Sum­BooST2 (Sustainable Urban Mobility Boost Toolbox Upgrade) u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni par­tner, trenutno je u tijeku provođenje anketnog istraživanja među širom jav­nosti. Naime, istraživanje koje se pro­vodi metodom ankete usmjereno je na daljnja poboljšanja prometnog sustava u području održivosti i zaštite okoliša na području Grada Dubrovnika. Važno je za napomenuti kako anketni upitnik traje jednu minutu te ne prikuplja osobne podatke ispitanika. Navedeno istraživa­nje provodi se u sklopu projekta ‘Suista­inable Urban Mobility Boost Smart Toolbox Upgrade’ koje je sufinancirano od strane Europskog instituta za ino­vacije i tehnologiju (’EITUrban Mobi­lity’) kao tijela Europske Unije. Osim Grada Dubrovnika, partneri u realizaciji projekta su Sveučilište u Zagrebu Fakul­tet prometnih znanosti, Ericsson Nikola Tesla d.d. i Grad Rijeka. Podsjetimo, cilj projekta je stvaranje novog metodološ­kog okvira, odnosno alata koji kombi­nira tradicionalno prometno inženjer­stvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava. Meto­dologija će dionicima uključenim u planiranje i pružanje usluga vezanih za urbanu mobilnosti omogućiti upotrebu novih izvora podataka, alata i metoda kako bi učinkovito koristili podatke iz stvarnog svijeta za planiranje održive urbane mobilnosti te temeljem njih stvorili nova rješenja za identificirane probleme u prometnom sustavu.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Osiguran preduvjet za povećanje plaća djelatnicima

Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Dubrovnik, jed­noglasno je usvojen je na 2. sjednici Gradskog vijeća. Usvajanjem dodatka kolektivnom ugovoru osiguran je prvi preduvjet da se primanja zaposlenih u dubrovačkim predškolskim usta­novama povećaju za 10 posto u raz­doblju od 1. kolovoza 2021. do 1. kolo­voza 2022. godine, za što je potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika. Naime, kako je obrazlo­žio gradonačelnik Mato Franković, kolektivni ugovor za djelatnost predš­kolskog odgoja i obrazovanja za Grada Dubrovnik donesen 2016. godine pro­pisuje da će se u slučaju povećanja ili smanjenja osnovice za korisnike pro­računa zaposlene u upravim tijelima Grada Dubrovnika istovremeno pove­ćati odnosno smanjiti osnovica i za zaposlene u dječjim vrtićima. Poslje­dično, odluka kojom su svim službeni­cima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. trav­nja 2020. godine plaće smanjene za 10 posto, dovela je i do smanjenja plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Dodatak kolektivnom ugovoru doprinijet će uspješnom poslo­vanju ustanova te održivosti radnih mjesta u dubrovačkim dječjim vrtićima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Besplatna vožnja brodom za građane Dubrovnika

Dubrovačka razvojna agencija DURAu suradnji s Gra­dom Dubrovnikom poziva sve građane na BESPLATNU VOŽNJU BRODOM ‘RUDOLFO’/’BRENUM’ od Stare gradske luke do gruške luke i obratno, i to svaki petak i subotu, do 4. rujna 2021. godine. Brod će voziti svaki petak i subotu ovisno o vremen­skim prilikama prema slijedećem rasporedu: polazak iz Stare gradske luke u 7.30, povratak iz gruške luke u 9.30. Uspostav­ljanje brodske linije na ruti od Stare gradske luke do gruške luke i obratno dio je pilot aktivnosti europskog projekta Tou­rism Friendly Cities, financiranog iz programa URBACT, kojim se želi ispitati zainteresiranost građana i posjetitelja grada za jednu ovakvu pomorsku liniju javnog prijevoza u budućnosti, a sve u svrhu smanjenja prometnih gužvi te razvoja održivog turizma definiranog projektom Poštujmo grad.

Besplatna vožnja brodom traje 45 minuta te omogu­ćuje građanima Dubrovnika izbjegavanje prometnih gužvi i vrućina.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 11. kolovoza 2021.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist