Aktualno

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PROCIJEPLJENOST U DUBROVNIKU PREKO 50 POSTO Gradonačelnik apelira na odgovornost i poštivanje mjera
Cijepljenjem bez prethodne najave, a koje je organizirano u petak, 16. srp­nja na punktu u Studentskom domu cijepljeno je 517 građana Dubrovnika, čime je ukupna procijepljenost u Gradu Dubrovniku prešla 50 posto. Time je zadovoljstvo iskazao i gradonačel­nik Mato Franković, koji je uz zahvalu sugrađanima na odgovornom ponaša­nju ponovno istaknuo da samo cijeplje­njem doprinosimo zaštiti zdravlja, ali i osiguravamo nastavak gospodarskih aktivnosti koje su gotovo u potpunosti bazirane na turizmu. Gradonačelnik je uputio glasan apel sugrađanima koji se do sada još nisu cijepili da to učine jer je cjepivo dostupno u dovoljnim dozama za svakoga tko se želi cijepiti.
– Jedino na taj način štitimo sebe i svoje bližnje, a ujedno omogućujemo daljnji turistički rast i oporavak gospo­darstva o kojemu svi ovisimo – kazao je. Također je naglasio potrebu pošti­vanja epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi i istaknuo odgovorno ponašanje svih, poglavito organizatora događanja.
– U trenutku kada se grad otvara posjetiteljima koji pristižu s tradicional­nih i novih tržišta i kada u jednom danu u zračnu luku sleti 45 aviona, Dubrov­nik sebi ne može priuštiti da se kao i prošle godine nađe u situaciji prekida sezone prije nego što je stvarno i zapo­čela. Idemo u dobrom smjeru, ali zato moramo biti krajnje odgovorni i oprezni, održavati distancu, izbjegavati velika okupljanja i nositi maske – poručio je.
Gradonačelnik je najavio, a nadležne službe već su pokrenule, strože i restriktivnije mjere nadzora poštivanja aktualnih mjera.

NASTAVLJA SE PROVEDBA PREVENTIVNIH AKTIVNOSTI Održana četvrta sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta
Održana je četvrta poredu sjed­nica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira Grada Dubrovnika. Glavna tema dnevnog reda Vijeća bila je realizacija Operativnog plana Vijeća za tekuću godinu. Članovi Vijeća izvjestili su o provedbi prioritet­nih aktivnosti u ovoj godini, istaknuvši postignuća, ali i probleme i poteškoće u provedbi pojedinih mjera. Predstavnici Policijske uprave kazali su da su se, u vremenu od održavanja treće sjednice Vijeća, osnovala vijeća za prevenciju kri­minaliteta za Gradski kotar Grad i Grad­ski kotar Ploče iza Grada. Kao najveći problem u dosadašnjem radu tih vijeća istaknuta je razina buke, poglavito u povijesnoj gradskoj jezgri. Zaključak članova Vijeća je da postoje zakonska rješenja kojima se regulira jačina buke u naseljenim područjima, no da postoje problemi u proceduri i pravovremenom osiguravanju aparata za mjerenje buke, na čemu će se ubuduće pojačati napori gradskih i inspekcijskih službi. Obzirom da je glavna odrednica djelovanja Vijeća preventivno djelovanje na svim područ­jima, poglavito u prevenciji zlouporabe opojnih droga i alkohola u mlađoj popu­laciji, zatražit će se izvješće dubrovačkih školskih ustanova o provedbi školskih prevetivnih programa.
Projekt ‘Ti si moj heroj’ usmje­ren na zaštitu djece tijekom epidemije, provodit će dubro­vačka Policijska uprava uz pot­poru Grada Dubrovnika u novoj školskoj godini.

NASTAVAK ULAGANJA U GRADSKE KNJIŽNICE Završena sanacija prostora za rad ogranka Gruž
Obnovljeni su krov i pročelje zgrade na adresi Obala Stjepana Radića 29, u vlasništvu Grada Dubrovnika u kojoj djeluje i gruški ogranak Dubrovačkih knjižnica. Korisnici prostora, u kojeg je zbog dotrajalosti prodirala vlaga, što je zahtijevalo nužnu sanaciju, sada imaju suhe i prostore pri­mjerene za rad. Grad Dubrovnik u proteklom je razdoblju ulaganjima poboljšao uvjete za rad Dubrovačkih knjižnica te je, nakon što je godinama bio ugašen, prije tri godine otvo­ren novi prostor ogranka Lapad u zgradi Atlant centra, a uređenjem prostora ogranka Gruž nastavljeno je ulaganje u gradske knjižnice.
Iduća na listi prioriteta je sanacija i obnova prostora ljetnikovca Skočibuha na Boninovu koji će dobiti namjenu smještaja građe Znanstvene knjižnice.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 21. srpnja 2021.

Pročitajte još

Sanja Putica o ‘Putevima bokeljskih Hrvata’: Cilj je potaknuti mlade na razmišljanje o identitetu i baštini

Dulist

[FOTO] POTREBICA O SVEČANOM BALU U FRANCUSKOJ ‘Ostao sam ugodno iznenađen kako su nas tretirali’

Dulist

ŠTO MISLITE? Ovo je novi izgled palmi u Stonu…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija