Grad

PLATFORMA 112 Vlahušićeva manipulacija povjerenjem pacijenata bez kazne?

PLATFORMA 112 Vlahušićeva manipulacija povjerenjem pacijenata bez kazne?

Vlahušićeva manipulacija povjerenjem pacijenata ne smeta ni DORH-u, ni AZOP-u, ni struci, ni stranci – upozoravaju organizacije civilnoga društva okupljene u Platformu 112, čije priopćenje donosimo u cijelosti.

“Platforma 112 upozorava da je zloupotreba osobnih podataka pacijenata u svrhu političke kampanje Andra Vlahušića ukazala na nefunkcioniranje niza državnih institucija i političkih aktera, što smatraju još jednim pokazateljem kako je Hrvatska, unatoč članstvu u EU, zemlja daleko od vladavine prava.

Zbog sumnje na političku korupciju, udruge su podnijele prijavu USKOK-u protiv Općinskog državnog odvjetništva Dubrovnik, dok su se zbog nedjelovanja Agencije za zaštitu osobnih podataka obratile Pučkoj pravobraniteljici. Udruge ujedno prozivaju Hrvatsku liječničku komoru, te od Hrvatske narodne stranke traže očitovanje o ovom slučaju.

Naime, ODO Dubrovnik je odbacilo optužnicu protiv Andra Vlahušića zbog zloupotrebe osobnih podataka građana u svrhu njegove predizborne kampanje, iako je utvrdio 98% podudarnost između popisa pacijenata Endokrinološke i dijabetološke ambulante Opće bolnice Dubrovnik i fiksnih brojeva na koje su upućeni pozivi iz call-centra HNS-a.

Također, ODO je u potpunosti ignoriralo činjenicu da se Andro Vlahušić u svom potpisanom pismu slanom iz predizbornog stožera HNS-a, biračima obraća kao svojim pacijentima. Obje ove činjenice nesumnjivo potvrđuju da je i Andro Vlahušić osobno, kao i predizborni stožer HNS-a, koristio osobne podatke pacijenata, što je kazneno djelo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora (čl. 146 Kaznenog zakona).

S obzirom da je optužnica odbačena, umjesto proširena i na predizborni stožer HNS-a, udruge okupljene u Platformu 112 sumnjaju na političku korupciju u ODO Dubrovnik.

Osim toga, udruge su se obratile i Pučkoj pravobraniteljici zbog nedjelovanja Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja na prijavu ogorčenog građanina s popisa pacijenata Endokrinološke i dijabetološke ambulante Opće bolnice Dubrovnik, unatoč utvrđenim nepravilnostima nije iskoristila svoje ovlasti ni utvrđivanja prekršaja niti određivanja prekršajne sankcije.

Takvim postupkom AZOP je onemogućio ostvarivanje prava pacijenata kao i ostvarivanje prava svih onih građana kojima je ugroženo pravo na privatnost. Tako se ponovno sav trošak i teret utvrđivanja povrede prava prebacio na građane koji putem poreza ionako već financiraju rad Agencije koja je upravo u tu svrhu osnovana.

Uz to, Hrvatska liječnička komora nije odgovorila na upit GONG-a o postupanjima g. Vlahušića i očiglednom kršenju povjerljivog odnosa liječnik-pacijent. Od vodstva i Suda časti HNS-a se pak očekuje objašnjenje kako ovakva izborna promidžba ne predstavlja „neuljuđeno postupanje“ prema čl. 12 Statuta HNS-a.

Udruge zaključuju da se radi o sramotnom nemaru niza strukovnih, stranačkih, pravosudnih i vladinih institucija, kojim se šalje razorna poruka građanima da je manipulacija osobnim povjerenjem očito dobrodošla i nužna značajka izbornih kampanji.”

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist