Aktualno

PLAN IZ 2018. Trupković je želio izraditi i cjelovitu 3D dokumentaciju zidina

11072018 unesco buffer trupkovic tepsic loncaric 3

Zbog sumnji u plaćanje napuhanih faktura Geodetskog fakulteta i tvrtki bliskih njegovim nekadašnjim čelnim ljudima za 3D skeniranje zgrada uništenih u potresu provjerava se nekadašnji glavni konzervator Ministarstva kulture i medija, danas prvi čovjek Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Davor Trupković. Prema pisanju N1, istraga je povezana i s Krešimirom Račićem, načelnikom Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj.
Inače, Trupković je bio predstavnik Ministarstva zadužen za provedbu sporazuma o 3D skeniranju koji je sada u fokusu europskih istražitelja. To 3D skeniranje, piše N1, dogovoreno je nakon potresa, a sada se raspliće je li preko njega izvlačen novac.
Zanimljivo je kako su se i u Dubrovniku planirale raditi 3D snimke. O tome je u Dubrovniku 2018. godine govorio sam Trupković na konferenciji za medije, kada su javnosti predstavljene odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika, usvojene krajem lipnja te godine na 42. zasjedanju tog tijela u Bahreinu. Govoreći o temi konzervacije zidina, istaknuto je kako će Ministarstvo kulture, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Društvom prijatelja dubrovačke starine, izraditi cjelovitu 3D dokumentaciju zidina, gdje će se uočiti sve neprimjerene intervencije iz 50-ih i 60-ih godina.

Pročitajte još

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist