Kultura

PIRNE DRAME NA MINČETI ‘Odgovornost je Igara da mladim ljudima da priliku’

PIRNE DRAME NA MINČETI 'Odgovornost je Igara da mladim ljudima da priliku'

Konferencijom za medija na terenu podno tvrđave Minčeta predstavljen je drugi ovogodišnji premijerni naslov na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, projekt ‘Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem’ kao plod suradnje Igara i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Premijera će se održati 1. kolovoza na Minčeti. Predstavu su režirali Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović i Hrvoje Korbar, a izvest će je studenti Odsjeka glume ADU Zagreb. Kroz tri dijela obrađuje dijelove opusa pirnih drama Marina Držića i Nikole Nalješkovića, ali i istražuje moderne dubrovačke svadbene običaje.

-Predstava je bila zamišljena kao mala i ne zahtjevna, a postala je zahtjevna i vrlo pogodna za izražavanje vrlo kreativnih mladih redatelja i glumaca. Ponosni smo što nešto ostaje iza nas. Imamo svjetlu budućnost teatra. Samo mladim ljudima treba dati priliku – rekla je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

-Ponosan sam što se kroz projekt ističu mlade snage hrvatskog kazališta. Riječ je o najboljim studentima režije, dramaturgije, plesa i glume, na kojima je budućnost kazališta i ovog festivala. Kao festival moramo pružiti priliku mladim ljudima, kojima je sve teže osigurati institucionalnu kazališnu vidljivost i proboj. Odgovornost je na ovom festivalu da im da priliku. Nadam se da će se suradnja nastaviti i ubuduće – smatra pomoćnik intendantice za dramski program i idejni začetnik projekta Saša Božić.

-Suradnja ADU i DLJI traje od osnutka Akademije i najveći dio nastavnika i studenata glume tradicionalno sudjeluje u programu Igara. Isprepleteni smo na razne načine. Ovo je prvi put ozbiljno pripremljena suradnja Akademije i Igara. Riječ je o ozbiljnom projektu i ravnopravnoj premijeri Igara, a ne ‘off projektu’ – istaknula je dekanica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Franka Perković.

RedateljicaMarina Pejnović istaknula je kako ju je najviše inspirirala povijest dubrovačkog prostora, redateljica Lea Anastazija Fleger suprotstavila je renesanse pirne drame modernim dubrovačkim vjenčanjima, a bavi se i dogovorenim brakom, dok je redatelj Hrvoje Korbar postavio pitanje autentičnosti i tradicije vjenčanja.

Autorski tim uz redateljice Leu Anastaziju Fleger, Marinu Pejnović i redatelja Hrvoja Korbara čine Zdravka Ivandija Kirigin (kostimografija i scenografija), Nikolina Rafaj i Nina Bajsić (dramaturgija), Ema Crnić (scenski pokret), Ana Fucijaš (asistentica kostimografa), Romana Brajša (produkcija), Doris Šarić Kukuljica (prijevod teksta na suvremeni dubrovački i jezična savjetnica) i Matko Sršen (prijevod teksta na starodubrovački), a projekt izvode studenti Odsjeka glume ADU Zagreb Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman.

Premijera projekta ‘Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem’ održat će se srijedu 1. kolovoza 2018. u 21 sat u tvrđavi Minčeta, a izvedbe će još biti istog dana u 23 sata te 2. i 3. kolovoza po dvije izvedbe.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist