Kultura

PIANO MANIACHS TRIATHLON Glazbeni spektakl svjetskih pijanista u petak u Dvoru

midsummer koncert pijanista najava

Troje svjetski poznatih pijanista dolaze u Dubrovnik kako bi predstavili zanimljiv projekt koji je drugačiji od drugih. Piano Maniachs Triathlon održat će se u petak, 30. lipnja u Kneževom dvoru, a okuplja troje privatno dobrih prijatelja – bečku glazbenicu Antoniju Pacek, američku klasičnu zvijezdu Matthew Mayera te hrvatskog virtuoza Mateja Meštrovića.

-Očekujem da će koncert biti izuzetno uspješan, drugačiji, poseban i originalan. Pun pozitivne energije u svakom slučaju. Svo troje smo takvi privatno kao ljudi, jako otvoreni. Dobri smo prijatelji. Ta će energija u svakom slučaju preći na publiku. Tim više što svatko od nas iza sebe ima puno nastupa i koncerata! – izjavio je ususret koncertu Matej Meštrović i dodao: ‘Svatko od na ima neki poseban način kako stvoriti interakciju i konekciju s publikom. To je jedna od najvažnijih stvari, svakom od nas umjetnika, da publika uživa u onome što mi radimo, sviramo i stvaramo!’

Na koncertu će publika pobliže upoznati i doživjeti najsvestranijeg i izuzetno talentiranog umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni Mateja Meštrovića. Ovaj glazbeni velikan praizveo je ‘Dunavsku Rapsodiju’ za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern te time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor glazbe je za preko 400 dokumentarnih filmova te za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama, a zajedno sa udaraljkašem Bornom Šercarom predstavljao je Hrvatsku i na svjetskoj izložbi Dubai EXPO 2022. Autor je glazbe Svečanog otvorenja Pelješkog Mosta te otvorenja ‘Malog Rimskog Kazališta’. Za svoje skladbe i albume dobitnik je brojnih svjetskih nagrada i priznanja, a njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja.

Njemu će se na dubrovačkoj pozornici pridružiti Matthew Mayer, američki skladatelj i pijanist, je po prestižnoj svjetskoj Billboardovoj ljestvici broj 1. New Age umjetnik. Izdao je 17 solo albuma za klavir. Osnivač je svjetski poznate web stranice Solo Piano koja prezentira rad više od 360 pijanista iz cijelog svijeta. Od solo nastupa u gradiću u Južnoj Dakoti do dijeljenja pozornice s izvođačima nominiranima za Grammy, tako je izgledalo Mayerovo glazbeno putovanje. Njegov posljednji album, Piano Lullabies, dosegao je više od 25 milijuna streamova i ima posebno mjesto na Playlistama Amazon Musica. Mayerova pjesma ‘When Flowers Grew Wild’ više od 50.000 puta dodana je na Instagram reels, a njegova glazba nastavlja osvajati publiku diljem svijeta.

Posebnu pažnju bez sumnje će privući talentirana hrvatska pijanistica i skladateljica, s adresom u Beču – Antonija Pacek. Njezin najnoviji album Seasons of Life objavljen je u ožujku 2022., a prema glazbenim kritičarima donio je osvježavajuće nepredvidivu oštricu kreativnosti u neoklasično područje. Kritičari njezine koncerte zovu simfonijom emocija, a njezina glazba pušta se na brojnim radijskim postajama diljem svijeta, uključujući Classic FM Radio u Londonu, FM Classic u New Yorku, Klassik Radio u Beču, Shades of Classics u Kanadi, Whisperings Radio u SAD-u i drugima.

-Publika je jedan od motiva zašto nešto pišemo te najvažniji motiv da bismo to pred tom publikom svirali. Svo troje pozivamo dubrovačku publiku da se odazove na ovaj koncert. Svi koji dođu u Knežev dvor uživat će u jednoj drugačijoj večeri! – zaključio je Matej Meštrović.

Midsummer Scene je projekt Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey – Tongued Theatre Productions Ltd. London.

Ulaznice za ovogodišnji Midsummer Scene mogu se kupiti u sustavu Ulaznice.hr, na prodajnim mjestima u Luži, TZ grada Dubrovnika na Pilama te sat vremena prije početka predstave na Lovrjencu.

Pročitajte još

VEČERAS U GALERIJI OTOK Otvaranje izložbe fotografija Ivone Vlašić

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Augenblick’ Ivone Vlašić

Dulist

MINISTARSTVO KULTURE Do 12 tisuća eura potpore za književno stvaralaštvo

Dulist