Aktualno

Pfizer traži odobrenje za treću dozu svog cjepiva protiv covida-19

Pfizer Inc zatražit će američke regulatore sljedeći mjesec da odobre i treću dozu njegova cjepiva protiv covida-19 zbog velikog rizika od reinfekcije u roku od šest mjeseci te zbog širenja delte, visokozarazne varijante koronavirusa, prenosi HRT. Međutim, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u zajedničkom priopćenju da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni ne trebaju, za sada, docjepljivanje trećom dozom. I neki znanstvenici propituju potrebu za docjepljivanjem. Voditelj znanstvenog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada učinkovitosti cjepiva u Izraelu taj što je većina ljudi cijepljena u siječnju ili veljači. Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je da je učinkovitost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64 posto u lipnju.

– Pfizerovo cjepivo je visoko učinkovito protiv delta varijante, utvrdio je Dolsten u intervjuu. No nakon šest mjeseci ‘postoji rizik od reinfekcije jer opadaju antitijela, kao što je i predviđeno’ – rekao je Dolsten. Pfizer nije u četvrtak predstavio cjelovite podatke o reinfekciji u Izraelu, ali je kazao da će ih uskoro objaviti. Šest mjeseci poslije, s obzirom da je varijanta delta dosad najzaraznija od svih varijanti koronavirusa, ona može izazvati zarazu i blago oboljenje”, rekao je Dolsten. FDA i CDC u zajedničkom priopćenju ipak napominju: ‘Spremni smo odobriti dodatnu dozu ako znanost demonstrira da je to potrebno’. Pfizerovi podaci u Sjedinjenim Državama pokazuju da učinkovitost cjepiva šest mjeseci nakon primitka pada na 80-ak posto.
Više pročitajte ovdje.
Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U četvrtak 1A i 1B voze kao svakog radnog dana

Dulist

KOLIKO SE OD GRADNJE SLIJEVA U GRADSKI PRORAČUN? Komunalni doprinos lani ‘jači’ nego 2019.

Andrea Falkoni Račić

Za četvrtak za dubrovačko područje upaljen narančasti alarm

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija