Aktualno

PETNAEST KILOMETARA OD GRADA PRAVI RAJ Orašac: ‘it’ destinacija luksuznih nekretnina

PETNAEST KILOMETARA OD GRADA PRAVI RAJ Orašac: ‘it’ destinacija luksuznih nekretnina

Prvotni plan za ovaj broj našeg tjednika bio je u điru Orašcem napra­viti reportažu s lokalnim stanovniš­tvom, vidjeti kako funkcioniraju u današnjim vremenima gdje se pred njihovim očima stvara neki novi Ora­šac. Tijekom našeg obilaska, susreli smo tek nekoliko radnika Vodovoda koji su užurbano radili na izgradnji takozvanog magistralnog cjevovoda u sklopu Aglomeracije Dubrovnik. Upravo zbog njihovih radova tog dana nismo mogli ući dalje od popularnog kafića ‘Platan’, jedinog ugostiteljskog objekta u cijelom mjestu, svijetu za sebe tek 15 kilometara daleko od grada. Orašac, to čarobno mjesto neka­dašnjih foničnih stabala oraha kori­štenih za brodove Republike, danas je mjesto luksuznih vila i čempresa, a ‘sastav’ naselja je većinski u korist luksuznih nekretnina. Danas praznih, i to ne zbog činjenice kako nije krenula sezona, već zbog toga jer ih je većina – na prodaju.

Uklopljene u prostor

Vile same itekako su uklopljene u prostor, pogotovo uzevši u obzir kako se Orašac zapravo ‘raspršeno’ proteže nad magistralom. Lokalno sta­novništvo ne buni se niti koči razvoj modernih ljepotica, međutim čini se kao da se nikad nije dogodila prava fuzija lokalnog, tradicionalnog s onim modernim. Ostaje dojam kako sve te vile zaista stoje same sa sobom u mjestu – nisu potaknule razvoj novih ugostiteljskih objekata ili nekog dru­gog karakterističnog komercijalnog ili nekomercijalnog segmenta malog mjesta.

Od tog malog mjesta Orašac je postao ‘it’ destinacija gdje se moderna infrastrukura dobro ukapa, a kako doznajemo od vlasnika pojedinih vila – na prodaju – dodatno će se vile uklo­piti u prostor s autentičnom horti­kulturom. A kad se riješi kanalizacija, Orašac će prestati izgledati kao veliko gradilište.

Je li dobro ili loše što se vile prodaju?

Iz toga se može puno toga iščitati! Mnoge su vile u izgradnji, mnogi su se, doznajemo od onih koji prodaju vile, ‘uvaljali’ u troškove koji su se povećali – a troškovi najma su u padu ili stagna­ciji od početka pandemije koronavi­rusa. S obzirom na to što se trenutno u svijetu događa, situacija će vjerojatno još dugo biti – neizvjesna. Istodobno, građevinski radovi su puno viši.

Što će biti kroz koju godinu?

Općenito gledajući tržište luksuznih nekretnina u Dubrovniku, sve do prije nekoliko godina izgradnja nekretnine bila je dobra investicija, a sad se sve svelo na to da su domaći kupci nekret­nina obitelji kojima trebaju – stanovi. Ukratko, stan u Gružu itekako će se prije prodati od vile u Orašcu. Od svih tih milijuna ništa se ne događa, a što će tek biti kroz koju godinu? Opravda­nje možemo pronaći i u mnogobroj­nim oraškim nedovršenim kućama.

Kad sve sumiramo, čini se kao da je Orašac tek malo mjesto koje odu­mire. Neke su se stvari uklopile, neke nisu, ali u principu jedan od glavnih razloga je to što Orašac nije infra­strukturno popularan poput, recimo, Župe dubrovačke leži u tome što nema, primjerice, vrtić… Također, nikad se nije dogodila niti sinergija s Dubrovačkim vrtovima sunca, hotelskim kom­pleksom izgrađenim osamdesetih a obnovljenim u poraću. Ukratko, Orašac je danas mjesto prekrasnih, ‘nepo­kvarenih’ vizura, ali ipak – ‘ni na nebu ni na zemlji’.

MNJB

Iz tiskanog izdanja DuLista od 9. ožujka 2022.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist