Aktualno

Pelješki most je za BIH ‘ilegalan’, čeka li nas međunarodna arbitraža?

Pelješki most je za BIH 'ilegalan', čeka li nas međunarodna arbitraža?

Spor oko gradnje Pelješkog mosta ponovo će biti otvoren između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Moglo bi doći do međunarodne arbitraže poput Savudrije, prenose BiH mediji.

Ovu situaciju najavio je predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu te potvrdio da će se SDA pridružiti zahtjevu kojega je u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenula oporba, a koja traži da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva.

Prema jučerašnjoj izjavi, BIH nikad nije dala službenu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta te prema njemu ne stoje argumenti da bi se most gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama. Prema Genjcu i SDA, potez između Komarne i Pelješca područje je koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenome moru.
– BiH nikada nije dala suglasnost na gradnju Pelješkog mosta. Bez toga, gradnja je nelegalna i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, a posebice Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora – rekao je Genjac jučer pozivajući se na na stajalište Predsjedništva BiH koje je na sjednici održanoj 17. listopada 2007. godine zaključilo kako je BiH protiv gradnje Pelješkog mosta ‘do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za rješavanje morske granične crte između dvije države’.

Pozvali su Hrvatsku da ne poduzima nikakve ‘jednostrane radove’ na gradnji mosta, a najavili su iz SDA i slanje pisma zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi zatražili reviziju odluke o dodjeli financijske pomoći Hrvatskoj za gradnju mosta.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist