Koronavirus u Hrvatskoj

PEKU VAS OČI, IZGUBILI STE OSJEĆAJ OKUSA I MIRISA? Pročitajte o rijetkim simptomima koronavirusa

korona 1

Koji su simptomi zaraze koronavirusom SARS-CoV-2? Većina nas je lekciju već naučila napamet, ali vrijedi je uvijek iznova ponavljati. Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome nalik gripi: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, otežano disanje, bolove u mišićima i umor.

Ponekad se kroz medije probiju i priče zaraženih koji su se žalili na neke rjeđe spominjane simptome, one koji se na prvu ne vežu uz Covid-19: mentalni umor, povišen tlak, slab tek, bolove u očima te gubitak mirisa i okusa. Kako piše Live Science, posljednji se simptom često znao pokazati sam, bez ikakvih drugih.

Potpun gubitak mirisa, takozvana anosmija, otprije je povezan s virusima. Oko 40 posto slučajeva anosmije javlja se nakon virusne infekcije, navodi se u priopćenju britanske udruge otorinolaringologa. Međutim sve veći broj podataka o pacijentima s Covidom-19 u nekoliko zemalja snažno sugerira da je ‘značajan broj’ tih pacijenata doživio anosmiju kao jedan od simptoma bolesti, navodi se u njihovoj izjavi.

I američki otorinolaringolozi kao mogući simptom zaraze koronavirusom navode gubitak mirisa i okusa, poznat kao disgeuzija. Tom su prilikom nabrojali primjere pacijenata koji nisu imali druge simptome, ali su zato bili pozitivni na Covid-19.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist