Politika

PEĐA GRBIN PORUČIO IZ DUBROVNIKA Država mora početi graditi stanove!

PEĐA GRBIN PORUČIO IZ DUBROVNIKA Država mora početi graditi stanove!
14.03.2023., Hotel Lero, Dubrovnik - Predstavljanje SDP-ove politike stanovanja. Politiku stanovanja predstavio je predsjednik SDP-a Pedja Grbin, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, clan Predsjednistva SDP-a i gradonaselnik Kastva Matej Mostarac. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Država se mora aktivno uključiti u politiku stanogradnje, ali ne na način da daje subvencije za APN-ove kredite, već država mora početi graditi stanove! To je jedini način da našim građanima osiguramo da mogu normalno živjeti svoji na svome – rekao je čelnik SDP-a Peđa Grbin na predstavljanju politike stanovanja u Dubrovniku. Poručio je kako je sustavna politika stanogradnje ključna kako bi se građanima osigurao krov nad glavom.
Predstavljajući ‘Plan za stan’ istaknuo kako problem stanovanja nije izražen samo u Dubrovniku već u cijeloj Hrvatskoj. SDP, naime, smatra da od osamostaljenja Republike Hrvatske, nema sustavne politike rješavanja stambenog pitanja.
Grbin je u Dubrovniku, između ostalog, naglasio kako država mora početi graditi stanove po modelu, koji predviđa da se izdvajanjem iz državnog proračuna od samo 1 posto u vrlo kratkom roku može izgraditi 15 tisuća novih stanova čime bi se građanima osiguralo dostojanstveno stanovanje. Kao primjer naveo je Austriju koja ima stogodišnju tradiciju stambene politike. Država, naime, gradi i građanima dugoročno daje stanove u najam. Najam stana u Beču tako iznosi 7,5 eura po kvadratu.
Uz Grbina na predstavljanju politike stanovanja bili su i potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, član Predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.
O dubrovačkom modelu stanogradnje govorila je vršiteljica dužnosti predsjendice dubrovačkog SDP-a Anita Bonačić Obradović koja je istaknula kako je dubrovački model stambenog zbrinjavanja maldih imao svoje nedostatke, ali je ispravljen kroz amandmane SDP-a. Naglasila je i kako gradska vlast u šest godina nije napravila ništa po pitanju izgradnje stanova, osim što je od Ministarstva branitelja kupila 43 stana, podijelila ih mladim obiteljima u najam za 1500 kuna mjesečno. No, istaknula je kako je riječ o projektu vrijednom 50 milijuna kuna što znači da je svaki stan koštao više od milijun kuna.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

PEĐA GRBIN PORUČIO IZ DUBROVNIKA Država mora početi graditi stanove!

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist