Grad

‘PAMETNI GRAD’ Besplatan internet na 14 lokacija u gradu

'PAMETNI GRAD' Besplatan internet na 14 lokacija u gradu

Ovo je još jedna od naših lijepih priča za građane. Svaki građanin će imati pravo za svoja dva uređaja, mobitel ili laptop, na besplatan pristup internetu – izjavio je danas gradonačelnik Andro Vlahušić predstavljajući projekt besplatnog wi-fi interneta za građane.

– Građani će internetu moći pristupiti preko posebnog koda. Šifra je prenesiva, ali nije aparat. Dosad smo pokrili 14 mjesta: povijesnu jezgru, igrališta kod OŠ Ivana Gundulića, na Montovjerni, igralište na Kantafigu, kao i kod Crvenog križa na Kantafigu, u parkovima Batala i Luja Šoletića, Lazaretima, Hotelu Adriatic, na Pilama, tvrđavi Imperial te u Ulici Flore Jakšić. To su točke gdje će u krugu 200 metara biti dostupan besplatan internet – kazao je gradonačelnik Vlahušić, dodavši kako su navedene lokacije izabrane jer su hortikulturno opremljene.

– Dok vam se djeca igraju, vi možete sjesti, surfati internetom, slati i primati e-mailove, biti na Viberu ili Skypeu, a ne platiti ništa. Uz to, kao drugi korak slijede informativni i edukativni punktovi za stariju populaciju, koja uobičajeno ne koristi tu tehnologiju. Također, ići ćemo i sa subvencijama za kupnju tableta socijalno ugroženoj populaciji građana – rekao je Vlahušić.

– Interes Grada je besplatni wi-fi za građane, što je potpuno suprotno od onoga što smo imali 2009. godine za sve posjetitelje povijesne jezgre. Posjetitelji moraju platiti tržišnu cijenu, gdje tvrtka ima svoj profit, a temeljem tog profita građanima pruža besplatnu uslugu. U projekt nismo uložili nikakva posebna sredstva. Tek nešto novca za struju i da bi se mreža uspostavila. Bez ulaganja smo dobili ovakvu mrežu – istaknuo je Vlahušić dodavši kako će se vidjeti koliko će mreža biti kvalitetna, jer je mreža previđena i za komercijalno korištenje.

– Posjetitelja je znatno veći broj nego domaćih korisnika, pa će StabilNet unaprijeđivati i nadograđivati kapacitet i veću propusnost, kako bi stabilnost veze bila kontinuirana i dostupna te kako bi se na nju moglo priključiti što više korisnika s pristojnom brzinom – izjavio je Vlahušić.

Savjetnik za informatiku Baldo Franić izjavio je kako su se u testnom razdoblju pojavljivale smetnje i kolebanja u jačini signala, što je u međuvremenu riješeno.
– Ukoliko dođe do problema, može se e-mailom obratiti Stabilnetu, tako da oni, svako nekoliko kad dođu ovdje, poprave te pogreške. Mreža je najnovije generacije, prvenstveno predviđena za vanjske prostore, a u zgradama signal slabi. Mreža je i komercijalna, ali besplatna za naše građane – kazao je Franić.

– Mislim da je brzina jedan ili dva Mbita, nisam sad siguran. Dogovorili smo da se onom tko bi velikim doownloadom blokirao druge korisnike nakon nekog vremena smanji protočnost. Još je sve u fazi testiranja – kazao je Franić, stručnjak za informatiku koji bi trebao znati da je 1 ili 2 Mbita drastična razlika, što bi slikovito bila usporedba ‘Fića’ i ‘Formule 1’.

– Maksimalni broj korisnika zavisi po pristupnoj lokaciji, ali zapravo se kombinira nova mreža 801N, koja daje veće tehničke mogućnosti nego klasične. Ali i to je u fazi testiranja. Svakako ćemo objaviti točne tehničke podatke na našim stranicama – kazao je Franić, na što je Vlahušić dodao kako će Stabilnetu biti u interesu podići kapacitet kako bi im projekt bio isplativ.

– Projekt besplatnog interneta za građane najavili smo prije nekoliko mjeseci, probno smo ga izvodili već mjesec dana, a sad točno znamo kako funkcionira i predstavljamo ga javnosti sa željom da se što veći broj građana uključi – kazao je voditelj projekta ‘Smart City’ Mario Tevšić.

Istaknuo je kako je za pristup mreži potreban MAC-broj uređaja, koji se nalazi u postavkama svakog mobitela, tableta ili laptopa. Procedura koja traje oko dvije minute generira se korisnički broj, a kroz nekoliko dana tvrtka Stabilnet registrira novog korisnika koji može početi koristiti internet.

Savjetnica za javnu rasvjetu Maja Brzić iz Komunalnog odjela istakla je kako je njen odjel bio potpora tvrtki Stabilnet u osiguranju napajanja, montaži i dobavi opreme te u svakom drugom tehničkom aspektu.
– Sve je uspješno izvršeno, dobili smo potrebne suglasnosti od konzervatora, vlasnika zemljišta i objekata na koje smo montirali opremu. Nadam se da će projekt uspješno zaživjeti – kazala je Brzić.

Djelatnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i more Ivana Radić, u uredu na prvom katu zgrade bivšeg SDK-a, zadužena je za pomoć građanima pri prijavi na ovaj projekt. Građani se upravo njoj trebaju javiti ako žele iskoristiti ovu pogodnost.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist