Aktualno

PADA CIJENA SVIH ENERGENATA Od utorka jefinije gorivo

PADA CIJENA SVIH ENERGENATA Od utorka jefinije gorivo

Dobre vijesti stižu za vozače! Od utorka dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina, donosi RTL. Razlog je pad cijena nafte na svjetskim burzama, a isti trend slijedi i plin. Svi najvažniji energenti jeftiniji su nego što su bili prije rata u Ukrajini.
Benzin će se tako od utorka prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel.
Da nije vladinih mjera, litru goriva bi plaćali 20-ak centi više, no ovako će u utorak benzin biti 6 posto, a dizel 9 posto jeftiniji nego prije početka rata u Ukrajini.
Plin se na nizozemskoj burzi prije dva dana prodavao za 40 eura po MWh što je u pola cijene iz siječnja prošle godine. Struja je hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima ograničena na 62 eura po megavatsatu, što je trideset posto ispod cijene koja je bila lani. Za plin vrijedi kao i za naftu – dostupnost ruši cijenu.
-Činjenica je da smo imali jednu toplu zimu. Nije bilo velike potrošnje, industrijska proizvodnja ne raste nigdje, prema tome nema velike potrošnje, pa onda shodno tome, cijena pada – kaže za RTL Davor Štern, energetski stručnjak.
Padaju cijene svih energenata, ali rastu cijene hrane i usluga dok se trgovci pozivaju upravo na skuplje energente. Ekonomija djeluje s vremenskim odmakom, objašnjavaju stručnjaci.
-Hrana koju vi danas pojedete nije posijana jutros. Isto tako je i ubrana prošle godine i upravo zbog tog razloga čak da sada i dolazi do nekog pada energije u Hrvatskoj, mi ćemo to osjetiti u hrani možda za pola godine, ali definitivno ne odmah – objašnjava Boris Podobnik, član Nadzornog odbora UGP-a.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist