Kultura

OVU SRIJEDU Predavanje dr.sc. Lovra Kunčevića Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike

OVU SRIJEDU Predavanje dr.sc. Lovra Kunčevića Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike

Predavanje dr.sc. Lovra Kunčevića Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike održat će se u srijedu, 12. listopada u 19 sati u Lazaretima (5. lađa). Radi se o nastavku ciklusa predavanja povodom 750. obljetnice dubrovačkog Statuta u organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Politička kultura obuhvaća skup pravila, običaja i vrijednosti koje propisuju (ne)prihvatljive načine ponašanja u javnom prostoru. Dubrovačka Republika razvila je specifičnu republikansku političku kulturu koja je odigrala ključnu ulogu u njenom višestoljetnom opstanku. Predavanje je pokušaj da se upozori na nekoliko temeljnih vrijednosti te kulture. Prva je patricjiski kolektivizam, odnosno inzistiranje na skupnoj vladavini plemstva i sumnjičavost prema isticanju pojedinaca ili obitelji.

Druga vrijednost je konzervativizam, uvjerenje da starost dubrovačkih institucija jamči njihovu kvalitetu i da su promjene nešto što treba izbjegavati. Treća vrijednost je institucionalnost, tj. inzistiranje na tome da se politička pitanja rješavaju kroz institucije, a ne privatnim kanalima. Svaka od ovih vrijednosti na svoj način pridonijela je iznenađujućoj institucionalnoj stabilnosti Dubrovačke Republike – činjenici da je Dubrovnik zadržao više-manje iste političke institucije od 14. stoljeća sve do pada pod Napoleona.

 

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist