Vaše vijesti

OTVORENO PISMO OBITELJI POGINULIH POMORACA S ‘PERASTA’ Tko je još jednom ubio istinu našeg nadanja, strepnje i molitve?

OTVORENO PISMO OBITELJI POGINULIH POMORACA S 'PERASTA' Tko je još jednom ubio istinu našeg nadanja, strepnje i molitve?

Povodom sutrašnjeg otkrivanja spomenika poginulim pomorcima u Domovinskom ratu i trojici pomoraca poginulima na brodu “Perast”, dobili smo javno pismo obitelji dvojice poginulih pomoraca, Nika Nodila i Pera Sršena.

Obitelji su se odlučile javno izjasniti, revoltirane činjenicom da nisu bile kontaktirane ni na koji način od strane organizatora, niti obavještene, niti pozvane na isti događaj.

Organizatori su privatne osobe, koje su se na grub, neciviliziran i neljudski način okoristile imenima naših najmiljih, u svrhu vlastite samopromocije – kažu obitelji, a mi prenosimo pismo u cijelosti.

Otvoreno pismo
majke, udovice i djece Nika Nodila te udovice i djece Pera Sršena

Zbog istine, zbog naše djece, a ponajviše zbog vrednovanja života našeg Nika i Pera koji su ubijeni 5. listopada 1991. godine, sutra nećemo i ne možemo biti na otkrivanju spomenika u trajektnoj luci Sobra.

Nema opravdanja za odnos organizatora i nositelja podizanja spomenika koji nas je isključio iz svih aktivnosti i saznanja o spomeniku, a do danas nismo ni poziv za otkrivanje dobili.

Sjećanje na sina, naše muževe, očeve naše djece očituje se i odnosom prema nama.

Ne možemo, a da ne pitamo: Tko je još jednom ubio istinu našeg nadanja, strepnje i molitve? Koji je razlog izoliranosti, nerazumijevanja, pa i otuđenosti prema majci, udovicama i djeci od onih koji žele čuvati spomen na naše ubijene i ispisuju njihova imena? Nije li to ‘zločin negiranja’ našeg postojanja’?

Naš Niko i Pero nisu posustali na uzburkanom putu u borbi s valovima, a mi se danas moramo boriti s valovima koje dižu oni koji ne žele razumjeti našu bol, tugu ali i ponos.

I sutra, na dan kada smo posmrtne ostatke našeg Nika i Pera pokopali nakon deset mjeseci iščekivanja, sigurni smo kako će okupljeni kod otkrivanja spomenika čuti njihov krik protiv omalovažavajućeg odnosa prema njihovoj djeci.

Oni su bili jednostavni ljudi, odlučni i hrabri, ponosni smo na njihovu dobrotu i ljubav koju su nam za života darovali, sjećanje na njih čuvamo dostojanstveno svih ovih godina i čuvati ćemo dok budemo živi.

Jele, Ružica, Stijepo i Mario Nodilo
Marija i Antonio Sršen i Ana Marković (rođ. Sršen)

Mljet, 12. kolovoza 2016.

 

VAŠE VIJESTI je rubrika u kojoj objavljujemo vijesti, osvrte, komentare i otvorena pisma naših čitatelja. Pišite nam kroz predviđeni formular naše rubrike VAŠE VIJESTI na portalu www.dulist.hr ili pošaljite na adresu: dulist d.o.o Ćira Carića 3, 20 000 Dubrovnik.

Stavovi i mišljenja u rubrici VAŠE VIJESTI ne izražavaju nužno i stav redakcije. Oprema priloga je redakcijska. Zadržavamo pravo kraćenja tekstova, a rukopise ne vraćamo.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist