Kultura

Otvorenje izložbe Gundulićev san suvremenog hrvatskog kipara Petra Dolića

izlozba petra dolica 3

Izložba suvremenog hrvatskog kipara Petra Dolića pod nazivom ‘Gundulićev san’ bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ove subote u 20 sati.
Kustosica izložbe je lva Körbler, a izložba bi prema konceptu umjetnika i kustosice obuhvatila najznačajniji presjek djela nastalih u zadnjih desetak godina, od ciklusa skulptura u plavom brušenom staklu s motivima vode, portreta brojnih velikana do ambijentalnih skulpturalnih cjelina poput ‘Potopljenoga grada’.

-Mnogi su hrvatski kipari srednje generacije na tom putu posustali iz različitih razloga, no Petar Dolić danas je pred nama kao izdanak i nastavljač velike tradicije i loze hrvatskih modernih meštara, kojemu se malo što u opusu može osporiti ili dovesti u pitanje. Za Petra Dolića oblikovanje u kamenu, staklu, drvu, bronci ili kaširanom papiru prirodno je poput disanja; to je njegov nepatvoreni, autentični nastavak – ili produžetak – osobnosti i pogleda na svijet. Stoga ne čudi kako je upravo za ovu dubrovačku izložbu u iznimno kratkom vremenu napravio gotovo sve nove radove, u čemu ga je inspirirao Grad i njegova povijest – uz činjenicu kako je Dubrovnik morski grad.
Dok sam promatrala nove skulpture nastale za izložbu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, ponovno sam – po ne znam koji put – osvijestila kako je Petru Doliću ‘kiparenje’ način kako komunicira s okolinom: on zapravo impresionistički gleda svijet, i čim dobije neku sliku, asocijaciju ili metaforu, on ju trenutačno pretvara u materijal koji u tom trenutku smatra idealnim za transformaciju. Velika mu je prednost što iznimno brzo stvara, u dahu, i nema mira dok ne završi jedno djelo. Možda će se kasnije na trenutak vratiti jednoj skulpturi da ju tek malo ‘usavrši’, ali neće zvučati pretjerano ako ustvrdim kako Dolić naprosto u materijalu ‘kanalizira’ svoje skulpture – zapisano je u izložbenom katalogu kustosice izložbe lve Körbler.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 27. listopada 2024.

Banner 300x250 DU 1

 

Pročitajte još

VEČERAS U KNEŽEVU DVORU Filharmonija Republike Sjeverne Makedonije

Dulist

U sklopu Dana europske baštine predstavljena „Djela Hanibala Lucića“ koje je priredio Ivan Lupić

Dulist

REDATELJICA MARINA PEJNOVIĆ Privilegij je režirati Držićeva ‘Arkulina’!

Ivana Mijić Vulinović