Kultura

OTVORENA ‘PROCESIJA’ Staklene skulpture Petra Dolića u Domu Marina Držića

OTVORENA 'PROCESIJA' Staklene skulpture Petra Dolića u Domu Marina Držića

Samostalna izložba jednog od najuvaženijih živućih hrvatskih kipara, Petra Dolića, otvorena je ove srijede u Domu Marina Držića.

Izložbu ‘Procesija’ čine skulpture u staklu, jedna skulptura u bronci te sliko-reljefi koje potpisuje kipar Petar Dolić, autor brojnih skulptura u javnom prostoru među kojima se posebno ističe skulptura Vlaha Bukovca koja će uskoro biti postavljena u njegovom rodnom Cavtatu.

Dolić se ističe radom u plavičasto-zelenkastom staklu u kojem brusi nevjerojatno sofisticirane portrete i razne motive iz prirode. Kao veliki zaljubljenik u dubrovački kraj Dolić je izradio Držiću u čast nekoliko portreta te kompoziciju od 22 figure na zajedničkom postamentu koju je nazvao ‘Kišna procesija svetog Vlaha’.

-Njegova procesija u staklu zamišljena je kao polazišni repertoar iz kojeg je i Držić mogao crpiti svoje likove. Već dulje vrijeme Dolić nas intrigira svojom fascinacijom raznoraznim ličnostima, posebice onima iz polja kulture i umjetnosti. Prvi je u našim krajevima i prostorima počeo izrađivati veliki broj portreta u istom plavičasto-zelenkastom staklu koje je koristio za izradu skulptura njegove dubrovačke Procesije. Od Ljube Ivančića, Branka Ružića, Đure Sedera do Dubrovčana – Luka Paljetka, Iva Dulčića i Marina Držića, Petru Doliću polazi za rukom predočiti u staklu nevjerojatno istančane portrete karakteristike. Ono što u slikarstvu znaju postići vrsni crtači sa samo nekoliko linija, Dolić postiže ‘kipareći’ staklo minimalističkim postupcima kojima stvara čvrste, fine i taktilne forme. Od četiri portreta Marina Držića koji čine postav izložbe, tri je načinio u staklu, a jednoga u bronci. Taj posljednji rađen je u glini te izliven u bronci kao bista prema Dulčićevom portretu Držića koji se nalazi u stalnom postavu Doma Marina Držića – poručila je na otvaranju kustosica Anita Ruso.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist