Kultura

Otvorena izložba ‘Religije kamenog doba’

Otvorena izložba ‘Religije kamenog doba’

Izložba ‘Religije kamenog doba’ iz Arheološkog muzeja Zadar otvorena je sinoć u Lazaretima. Autori stručne koncepcije i postava su Natalija Čondić i Ivor Karavanić.
Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor. Arheološki nalazi o kojima je riječ u najvećoj mjeri uključuju tragove posmrtnih rituala i onih koje možemo povezati s figurativnom umjetnošću. Na 15 izložbenih plakata kronološki su predstavljene teme koje obrađuju pojavu simbolike i religioznih poimanja izražene putem antropomorfne i zoomorfne paleolitičke i neolitičke plastike, paleolitičkog stijenskog slikarstva i razrađenih ukopnih praksi obaju razdoblja.
-Religiozan način mišljenja prisutan je jako dugo i on je jedan od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Svrha izložbe ‘Religije kamenog doba’ traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije – pojašnjeno je na otvorenju gdje su, uz autore, govorili: Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine, voditelj Arheološkog muzeja u Dubrovniku Domagoj Perkić te ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Foto: Dubrovački muzeji

 

Pročitajte još

Slikar Eugen Varzić donirao svoje djelo zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik

Dulist

U PETAK U FLORI Izložba Katarine Alamat Kusijanović i Manuele Pauk

Dulist

GALERIJA OTOK ‘O pozadinama i prazninama’ izložba Igora Eškinje

Dulist