Kultura

Otvorena izložba ‘Pogled iz dubine’ Valtera Kožula

Otvorena izložba 'Pogled iz dubine' Valtera Kožula

Izložba ‘Pogled iz dubine’ dubrovačkog slikara i znanstvenika, Valtera Kožula otvorena je proteklog ponedjeljka u prizemlju Narodne knjižnice Grad u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama. Povjesničarka umjetnosti, ujedno i kustosica izložbe, Andrea Batinić Ivanković komentirala je kako su ‘postignute slike vedre, laganih kombinacija boja, pomno posložene u prostoru s okom za ravnotežu i ritam.’

Za glavnu poantu izložbe Ivanković je iskoristila izreku Julesa Verna:

-More je sve. Ono pokriva sedam desetina Zemljine površine. Ono odiše čistoćom i zdravljem. Ono je beskrajna pustinja, gdje čovjek nije nikada usamljen, jer se osjeća da život ključa na svim stranama – istaknula je Ivanković.

Radovi su prikazani u lipnju na izložbi u Kotoru u sklopu međunarodne konferencije o biodiverzitetu Jadrana, te u Prirodoslovnom muzeju gdje slikar izlaže s kolegicama Majom Kovačević i Anamarijom Bezek. Kao najbitniju poruku izložbe Kožul izdvaja:

-Poruka izložbe je jednaka kao i prije: važnost tog odnosa prema prirodi, prema moru jer tu smo, živimo s tim morem…Kao znanstvenik imam tu olakotnu okolnost kada radim ovakve teme, mogu možda malo više zagrebati ispod površine i na taj način neke stvari na ovakvim slikama bolje ili možda na svoj način prikazati posjetitelju. To je recimo dobra strana moje struke, a ona koja ponekad može biti otegotna jest to da treba napraviti balans između tog umjetničkog i znanstvenog, znanstveno je precizno, zahtijeva od tebe realizam, a s druge strane imate umjetnost gdje se ‘razmašeš’ gdje mašta radi ‘100 na sat’…E, kada u sebi zatomiš tog znanstvenika onda može nešto dobro izići i na ovim slikama. Nadam se da vam se sviđa – zaključio je Kožul te je zahvalio Dubrovačkim knjižnicama, Maji Kovačević, Robertu Kralju, Marti Baće, Mišu Baričeviću, Josipu Škerlju i Andrei Batinić Ivanković.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna.

Foto: Robert Kralj, Andrea Oberan

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist