Kultura

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala ovog je četvrtka otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar ‘Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka’.

Na otvorenju je voditeljica Odjela za arheologiju Helena Puhara otvorila izložbu, a kustosica Jelena Beželj opisala kako je došlo do suradnje Muzeja i galerija Konavala i Arheološkog muzeja Zadar. Autor izložbe, kustos pri Arheološkom muzeju Zadar i voditelj Odjela ‘Muzej ninskih starina’, Vladimir Kusik ukratko je predstavio izložbu i nakon otvorenja napravio stručno vodstvo u kojem je proveo okupljene kroz 61 primjerak novca koji ne predstavlja samo novac već i bogatu prošlost područja Nina i okolice. Izložba Nin i novac uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. No, osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću.

Izložba je otvorena do 7. lipnja 2023. godine.

Pročitajte još

Lerovo ‘Uglavnom vedro’ u Lazaretima

Dulist

GALERIJA FLORA Otvorena izložba polaznika PopHeart Factory radionica za djecu i odrasle

Dulist

[FOTO] PROLJEĆE PRI DVORU Folklorna večer ‘Pjesma, ples i mi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija