Kultura

OTVORENE DVIJE IZLOŽBE U UGD-u ‘Obitavamo u našim mikro kozmosima koji stvaraju jedan svijet’

OTVORENE DVIJE IZLOŽBE U UGD-u 'Obitavamo u našim mikro kozmosima koji stvaraju jedan svijet'

Samostalna izložba jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetničke scene, Igora Eškinje pod nazivom ‘Poetike prozirnosti’ i međunarodna grupna izložba ‘Svjetovi unutar svjetova’ otvorene su ovog čevrtka u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Na svečanom otvorenju izložbi sudjelovali su Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Jelena Tamindžija Donnart, kustosica navedenih izložbi i Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika.

– Izložba autora Igora Eškinje dogovorena je već 2019. godine kao nagrađena izložba HDLU-a. Igor je odredio djela koja će se baviti tematikom poetike transparentnosti. Kada govorimo o tim konceptima, poetiku označava antički, odnosno grčki koncept poecis, što označava izvedbu, a transparentnost je nešto što nam omogućava više slojeva i to je upravo Igor radi kroz svoje djelo. Njega je zanimala intervencija u prostoru, bilo da se radi intervencijom pijeskom ili samoljepljivom trakom. Nakon intevencije u prostoru, on fotografira tu intervenciju i imamo transformaciju iz instalacije u fotografiju, koju na kraju predstavlja u muzej. Imamo fotografiju, ovaj put prikazanu kao sliku – istaknula je kustosica Jelena Tamindžija Donnart.

Radovi Igora Eškinje poigravaju se s percepcijom slike kao pojave u suvremenom društvu, ali i pojmom slike u rječniku vizualne kulture i povijesti umjetnosti. Izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obuhvatila bi ranije radove i nove radove koji bi bili izvedeni upravo za ovu izložbu. Djela Igora Eškinje tematiziraju proizvodnju slike u suvremenom društvu, u današnjici koja je zagušena prijenosom slika u svim formatima. Takav kontekst ljudima, odnosno korisnicima medijskog prostora postupno oduzima značenja slikama u gustoj kakofoniji metodom preklapanja, umnožavanja i ispražnjavanja smisla. Slike Igore Eškinje instalacije su u prostoru u kojima dominiraju projekcije, tragovi, nakupine materijala koji se novim uspostavljanjem reda transformiraju u hipotetski svijet.

Ovaj prikazani svijet lišen je ljudske prisutnosti pozivajući gledatelja da uoči novu perspektivu rada i novi način percepcije nečega već viđenog koje je sada postavljeno u drukčiji kontekst. Propitujući koncepte poput krhkosti, skromnosti, praznine, prolaznosti, privremenosti u svojim radovima Eškinja istovremeno preispituje naša vlastita osobna iskustva i interakcije iz svakodnevnog života. Na ovaj način autor stvara zaseban novi svijet koji postaje sjecište nekih prethodnih ideja, mjesta koja ga okružuju i ljude s kojima radi. Izložba propituje kompleksne odnose konstruirane slike te relacijom između stvarnog i posredovanog prostora te dokumenta i fikcije. Pojam prozirnosti zahvaća promišljanje stvarnosti iz perspektive mnogostrukih vizualnih pojavnosti dok poesis označava antički koncept konstrukcije emocija, iskustva ili značenja.

– U razdoblju od 2019. do danas Igor je radio i sudjelovao u brojnim projektima, a jedan od takvih projekata upravo je rezidencijalni program na Mallorci u trajanju od mjesec dana gdje je sudjelovao zajedno s autorima i kustosicom Jelenom Tamindžijom Donnart, a rezultat toga je upravo izložba ‘Svjetovi unutar svjetova’ – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije, Tonko Smokvina.

Međunarodna izložba ‘Svjetovi unutar svjetova’ koja okuplja petero umjetnika Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija) prvotno je, u veljači otvorena u Centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci. Izložba je ostvarena nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci, koji su osnovali poznati dansko-francuski kolekcionarski par Jacob i Patricia Asbæk. Partneri izložbe su CCA Andratx, Udruga Nomad, Umjetnička galerija Dubrovnik i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Projekt podržava Danska umjetnička zaklada (Danish Arts Foundation), Goethe Institut, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Hilton Imperial Dubrovnik.

– Mi svi imamo vlastite svjetove i obitavamo u našim mikro kozmosima koji zapravo stvaraju jedan svijet. Tako su i umjetnici stvarali svoje svjetove, ali su taj svijet inkorporirali u jedan svoj jedinstveni – naglasila je Tamindžija Donnart.

Okupljena grupa umjetnika s odmakom od svakodnevice propituje svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa gdje dublje zadiru u nova i već postavljena pitanja u svom radu: od pitanja stvaranja slike i fenomena hiperprodukcije vizualnog u današnjoj epohi u slikama različitih tehnika autora Stephena Kenta, bilježenje trenutaka u procesu stvaranja vizualnih dnevnika Josepa Maynoua pri čemu se umjetnik koristi svakodnevnim predmetima, propitivanja naše vlastite percepcije prostora koji nas okružuje i u kojima obitavamo u radu Igora Eškinje, odnos objekta i čovjeka i propitivanje njegova antropocentričnog pogleda u skulpturi, crtežima i zvučnom radu Sophie Erlund te pitanja stvaranja životnih situacija u kojima ćemo sami sebe dovesti u novu dimenziju percepcije stvarnosti u videoradu i crtežima Marka Požlepa.

Također, okupljena grupa umjetnika bili su sudionici umjetničkog rezidencijalnog projekta pod nazivom ‘Artist meets Chef’ 2017. i 2019. godine u hotelu Adriatic u Rovinju koji su vodile Vanja Žanko i Jelena Tamindžija Donnart iz Udruge Nomad.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je da se nada da će ovakvi projekti biti intenzivniji u Gradu i proglasila je izložbe otvorenima.

Foto: Miho Skvrce

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist