Aktualno

Otvoren je EXPO, posjetit će ga 3500 mladih iz Hrvatske i susjednih zemalja

Otvoren je EXPO, posjetit će ga 3500 mladih iz Hrvatske i susjednih zemalja

Dubrovnik EXPO 22, centralni događaj u regiji koji promovira obrazovanje u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik, svečano je otvoren u četvrtak u hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

Na jednom mjestu okupili su se gospodarstvenici, visokoobrazovne institucije, centri izvrsnosti i ostali zainteresirani dionici kojima se prigodnim riječima obratila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica: ‘Drago mi je da je Europska komisija jedan od suorganizatora ovog velikog projekta koji svake godine sve više raste. Ova godina je Europska godina mladih, a iduća godina je proglašena Europskom godinom vještina i obrazovanja što samo znači da se nastavljamo, zato je iznimno važno da se ovaj događaj odvija u Dubrovniku’.

-Dubrovnik EXPO okuplja, umrežava i gradi bolje društvo utemeljeno na europskim vrijednostima te ima za cilj postati jedan od najvažnijih događaja, ne samo za grad Dubrovnik, već i za čitavu regiju. S ponosom mogu reći da će nas posjetiti 3500 mladih iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a upravo njima pružamo priliku za osobni, profesionalni i društveni razvoj – izjavio je organizator Dubrovnik EXPO 22 i predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik Marko Žmirak te poželio dobrodošlicu svim prisutnima, naglasio važnost ovakvog događaja koji ne poznaje granice za Dubrovnik i srednjoškolce iz regije.

Svečanom otvorenju je prisustvovala voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, zamjenik župana Joško Cebalo te Ayhan Basci, Cluster General Manager Rixos Premium Dubrovnik.

Budući da je 2022. godina Europska godina mladih koja je ujedno i okosnica ovogodišnjeg EXPO-a, događaj je nastao u suradnji s generalnim partnerom, Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Mladima će se predstaviti i inicijative Europske komisije, Europskog Parlamenta, Agencije za mobilnosti, kao i programi EU, Eurodeska i brojnih drugih inicijativa i udruga putem interaktivnih izazova i zadataka unutar EU zone EXPO-a, u sklopu koje je moguće osvojiti i vrijedne nagrade.

Iznimno bogat program ovogodišnjeg EXPO-a nastavlja Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj panel raspravom ‘2023. Europska godina vještina’, a već danas će se održati čak dvanaest panel rasprava, radionica i samostalna predstavljanja tvrtki PIK Vrbovec i Vinarije Kutjevo.

Drugog dana događaja posjetitelje očekuje osam panel rasprava, tri samostalna predstavljanja izlagača i radionica. Treći i posljednji dan EXPO-a posvećen je umrežavanju dionika odnosno institucija, tvrtki i centara izvrsnosti putem jedinstvene networking aplikacije kreiranje u suradnji s agencijom CoreEvent.

Događaj su podržale neke od ponajboljih hrvatskih obrazovnih institucija te će više od 3000 mladih tijekom dva dana imati priliku upoznati se s programima čak 28 visokoobrazovnih institucija, a ono što će ih zasigurno razveseliti je Chill zona koja nudi pregršt zabavnog i interaktivnog sadržaja, kao i zabava za mlade u Lazaretima.

Foto: CKM Dubrovnik

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist