Kultura

Otkupljen fragment rukopisa iz 13. stoljeća

Dubrovačke knjižnice otkupile su na dražbi u londonskom Sotheby'su fragment beneventanskog rukopisa iz 13. stoljeća za koji je s velikom vjerojatnošću utvrđeno da je nastao u Dubrovniku.

Kako je priopćeno iz Dubrovačkih knjižnica, vrijedni trag pisane dubrovačke baštine ponuđen je s procijenjenom vrijednošću od 3 do 5 tisuća funti na dražbi poznate britanske aukcijske kuće Sotheby's uz još 60 eksponata predstavljenih pod zajedničkim nazivom 'Povijest rukopisa: šezdeset važnih stranica rukopisa zbirke Schoeyen'.

Dražba je održana 10. srpnja u Londonu, a Dubrovačke knjižnice su zahvaljujući donaciji Društva prijatelja dubrovačke starine otkupile beneventanski rukopis iz 13. stoljeća koji u roku od mjesec dana treba stići u Dubrovnik nakon čega će biti predstavljen javnosti.

Zahvaljujući povjesničarki umjetnosti i predsjednici Britansko-hrvatskog društva Flori Turner, Jošku Belamariću s Intituta za povijest umjetnosti u Splitu i dubrovačkoj znanstvenici Rozani Vojvoda doznali smo da se jedan fragment rukopisa dalmatinskog podrijetla pisan beneventanskim pismom iz 13. stoljeća prodaje na dražbi u Sotheby'su, kazala je ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić.

Prema mišljenju Rozane Vojvoda koja je doktorirala na temu dalmatinskih rukopisa pisanih beneventanom velika je mogućnost da je fragment rukopisa dubrovačkog podrijetla.

Dataciju i dalmatinsko podrijetlo fragmenata utvrdila je prof. Virginia Brown koja je radila na Papinskom institutu u Torontu i bila najveća stručnjakinja za beneventanu, srednjovjekovno minuskulno pismo koje se upotrebljavalo u južnoj Italiji i dalmatinskim gradovima od osmog pa sve do 16. stoljeća.

Beneventana je srednjovjekovno latinično pismo oblih i uglatih slova, koje se razvilo od rimskoga kurziva u talijanskoj kneževini Beneventu, najvjerojatnije u samostanu Montecassinu. Pismo se proširilo i u Dalmaciji gdje su njime pisane ne samo crkvene nego i svjetovne knjige te pisma hrvatskih vladara.

 

Pročitajte još

ZAVRŠENA OBNOVA Amerlingova fontana vratila svoj nekadašnji sjaj

Dulist

U TRAVNIKU Otvorena izložba i promovirana knjiga ‘Dubrovački ples s kugom’

Dulist

VEČER ŠPANJOLSKE GLAZBE Gitarist Zlatko Josip Grgić nastupa u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija