Kultura

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA MILANU MILIŠIĆU Tepšić: Grad je izgubio svoga pjesnika, ali nije njegove stihove i uspomenu na njega

Spomen ploča poznatom Dubrovčaninu, pjesniku, književniku, novinaru i prevoditelju Milanu Milišiću, prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata otkrivena je ovog utorka u Župskoj ulici. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka.

-Čak je u onoj državi izbjegao služiti vojsku tako što je otišao u London i  tamo se posvetio prevođenju i stvaralaštvu. Ali, koliko god je on bježao od rata, od te ‘pogube ljudske naravi’, kako je pisao Držić, i svih zala koje ratovi donose, rat je, nažalost, ipak obilježio njegov život pa tako i kod njegovog rođenja jer se rodio početkom Drugog svjetskog rata. Rat kojeg se ovih dana sjećamo obilježavajući 30 godina od početka agresije obilježio je i život Milana Milišića. Iza našeg poštovanog sugrađanina ostala su njegova djela, poezija, proza, eseji, drame i putopisi. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove, nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo smo zato i na ovaj način željeli obilježiti taj tragični događaj kako bi podsjetili poput Milana Milišića na besmislenost ratova te na neprolaznost umjetničkog stvaralaštva – rekla je Tepšić.

Udovica Milana Milišića Jelena Trpković zahvalila je Gradu Dubrovniku na gesti otkrivanja ploče te je naglasila kako joj je to jako važno na mnogo načina.

-Zahvaljujem i prijateljima koji su pomogli da se dođe do ove spomen ploče. Zahvaljujem Andriji Seifriedu koji je dao vjetar u leđa da se ona otvori na današnji dan kao i prošlogodišnjoj ekipi glumačkog ansambla koji je isto radio na ovome. Zatim Ivanu Viđenu, Hrvoju Ivankoviću, svim prijateljima koji su uz mene i uz Milana svih ovih 30 godina – poručila je Trpković.

Pročitajte još

Jasen Boko dubrovačku publiku odveo na putovanje Indijskim potkontinentom

Dulist

Ivica Kipre novi je voditelj Etnografskog muzeja

Dulist

KRIMI STRIP Detektivska priča dubrovačkog srednjoškolca Nikole Barabe predstavljena u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija