Kultura

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA MILANU MILIŠIĆU Tepšić: Grad je izgubio svoga pjesnika, ali nije njegove stihove i uspomenu na njega

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA MILANU MILIŠIĆU Tepšić: Grad je izgubio svoga pjesnika, ali nije njegove stihove i uspomenu na njega

Spomen ploča poznatom Dubrovčaninu, pjesniku, književniku, novinaru i prevoditelju Milanu Milišiću, prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata otkrivena je ovog utorka u Župskoj ulici. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka.

-Čak je u onoj državi izbjegao služiti vojsku tako što je otišao u London i  tamo se posvetio prevođenju i stvaralaštvu. Ali, koliko god je on bježao od rata, od te ‘pogube ljudske naravi’, kako je pisao Držić, i svih zala koje ratovi donose, rat je, nažalost, ipak obilježio njegov život pa tako i kod njegovog rođenja jer se rodio početkom Drugog svjetskog rata. Rat kojeg se ovih dana sjećamo obilježavajući 30 godina od početka agresije obilježio je i život Milana Milišića. Iza našeg poštovanog sugrađanina ostala su njegova djela, poezija, proza, eseji, drame i putopisi. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove, nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo smo zato i na ovaj način željeli obilježiti taj tragični događaj kako bi podsjetili poput Milana Milišića na besmislenost ratova te na neprolaznost umjetničkog stvaralaštva – rekla je Tepšić.

Udovica Milana Milišića Jelena Trpković zahvalila je Gradu Dubrovniku na gesti otkrivanja ploče te je naglasila kako joj je to jako važno na mnogo načina.

-Zahvaljujem i prijateljima koji su pomogli da se dođe do ove spomen ploče. Zahvaljujem Andriji Seifriedu koji je dao vjetar u leđa da se ona otvori na današnji dan kao i prošlogodišnjoj ekipi glumačkog ansambla koji je isto radio na ovome. Zatim Ivanu Viđenu, Hrvoju Ivankoviću, svim prijateljima koji su uz mene i uz Milana svih ovih 30 godina – poručila je Trpković.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist