Županija

OSVRTI I ŽELJE Što su sebi u 2016. zaželjeli Nikola Knežić i Vedran Antunica?

Moram biti iskren i reći kako je za nas 2014. godina bila financijski daleko najjača godina od rata na ovamo. U ovoj godini se država ponijela nepravedno prema općinama i općenito prema lokalnoj samoupravi prvenstveno izmjenom zakona o porezu. Na taj način su se pokušali dodvoriti građanima sa 20 do 30 kuna povećanjem plaće, a ‘skinuli’ su iznos koji se mjeri u milijardama. Uz sve to ukinuti su neki parafiskalni nameti koji su bili isključivo namjenskog i lokalnog tipa poput naknade za šume koja je prepolovljena, a korištena je za vatrogastvo. Tu je i naknada za vode, a na prijelazu s 2014. na 2015. godinu ukinuta nam je i posebna državna skrb čime smo mi došli u jednu nezavidnu situaciju gdje smo morali proračun rezati s 20 na 15 milijuna kuna. Taj gubitak bi bio i veći od 25 posto, odnosno bio bi i do 35 posto da nismo uspjeli neke stvari riješiti preko europskih fondova. Iz te perspektive u ovoj godini smo se pokušavali priviknuti na taj nagli pad, ali s druge strane, imali smo najviše investicija još od ratnih godina. Završava se marina u Slanom, gotove su vjetroelektrane, završava se Knežev dvor, napravljeno je 5-6 kilometara kanalizacije, 3-4 kilometra dvotračnih cesta, kao i niz rekonstrukcija ostalih prometnica kroz općinu. Imali smo oko 500 milijuna kuna investicija, tako da nije bilo tog maćehinskog odnosa prema općini mi bi imali daleko najbolju godinu u povijesti Dubrovačkog primorja. Proračunski nam je 2014. godina bila najbolja, a investicijama ova 2015. godina. Sljedeće godine očekujemo daljnji rast i završetak investicija koje su pri kraju, a s njima i nova zapošljavanja naravno. Čeka nas lijepa godina, a mislim da ćemo imati rast u turizmu i veći od ovogodišnjih 12 posto. Pozitivna je perspektiva pred nama u 2016. godini – rekao je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

– Meni je osobno 2015. godina bila zadovoljavajuća, ali to ne znači da treba biti zadovoljan trenutnim stanjem. Nastojat ćemo da 2016. godina bude još bolja i uspješnija. Neke stvari već pokušavamo pripremiti, kako bismo ih u 2016. ostvarili. Uz pomoć sredstava raznih ministarstava doveli smo kraju kameno popločavanje Stona. Obala u luci Ston je krenula u radove i očekujem da će to u idućoj godini biti završeno. Također, Društvo prijatelja dubrovačke starine radi na obnovi Kaštija i Stonskih zidina, a u suradnji s Hrvatskim vodama radi se i na kanalizacijskom sustavu Mali Ston – Hodilje – Luka pa računam da bi i on mogao biti uskoro završen. Očekujem da će se i sustav MPKL proširiti na dio Općine Ston. Ima dosta projekata koji su započeti, traju po 2-3 godine. Zato će se dosta toga dogodine završiti, a dobar dio nastaviti. Također, imamo želju za izgradnjom školske sportske dvorane. Imamo dokumentaciju, i želimo je početi graditi. Međutim, ako imate infrastrukturu, a nemate mlade i zapošljavanje, onda to nije dobro. Zato očekujemo otvaranje novih radnih mjesta, ne ugrožavajući prirodne resurse našeg kraja. Postoje investicije koje imaju potencijal i na koje računamo – kazao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Pročitajte još

Održano Javno izlaganje Studije o utjecaju na okoliš obilaznice Orebića

Dulist

POTPISAN UGOVOR Pola milijuna kuna za angažman gostujućih liječnika u OB Dubrovnik

Dulist

NOVI EKONOMSKI CIKLUS Gospodarski rezultati 2019. u sjeni ‘koronakrize’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija