Grad

OSMISLILA ‘ROCK’ I ‘SHELL’ Preminula Zaha Hadid, autorica vila na Srđu

zaha vile srdj 01

Svjetski poznata britanska arhitektica iračkog podrijetla Zaha Hadid preminula je na Floridi u 65. godini.

Kako javljaju britanski mediji, Hadid je preminula od posljedica srčanog udara u bolnici u Miamiju, gdje se liječila od bronhitisa.

Britanskoj i svjetskoj javnosti Zaha Hadid, rođena u Iraku 1950. godine, ostat će zapamćena po cijelom nizu ekstravagantnih arhitektonskih čuda, kao što su Olimpijski centar za vodene sportove u Londonu (London Olympic Aquatic Centre), muzej Maxxi u Rimu i Guangzhou Opera u Kini. Prva je žena dobitnica najuglednije arhitektonske nagrade na svijetu Pritzker 2004. godine te zlatne medalje Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Hrvatska, a posebno dubrovačka javnost upoznali su je 2011. godine kada su Hadid i njen tim (Zaha Hadid Architects) izradili prototipe dvije luksuzne vile za projekt ŠRC-a s apartmanskim naseljem na Srđu. Opisane kao ‘masterpiece arhitekture’, dvije vile, koje bi trebale opasati golf igralište, nazvane su ‘Rock’ (stijena) i ‘Shell’ (školjka), a dizajn je osmišljen tako da na najbolji način odredi arhitektonski stil budućeg resorta na Srđu, a koji bi u konačnici trebao imati 268 vila, hotele i golf igralište.

Iz Udruženja hrvatskih arhitekata te su vile ocijenili ‘promašenim propagandnim materijalom’.

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist