Aktualno

Osigurano financiranje ribarske luke u Sustjepanu

Osigurano financiranje ribarske luke u Sustjepanu

Do kraja ove ili početkom iduće godine trebala bi početiizgradnja ribarske luke u Sustjepanu, za koju je ovog petka osigurano financiranje. Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću odluku o dodjeli 37.312.500,00 kuna za njenu izgradnju.
Prema riječima Dadića na ovom se projektu dosta dugo radilo, a za njegovu realizaciju bilo je potrebno izmijeniti i prostorno-plansku dokumentaciju. Projekt obuhvaća 230 metara operativne obale za privez ribarskih plovila te internu prometnicu do koje će dolaziti kamioni odnosno hladnjače koji će prihvaćati ribu i odvoziti je na za to predviđene destinacije.
-U planu je i izgradnja objekta, koji će se financirati u drugoj – rekao je Dadić. Na pitanje kad se može očekivati početak gradnje, Dadić je rekao kako će se projekt sad predati na ishođenje dozvole, a kad se ista dobije ide postupak javne nabave.
-Teško je govoriti o rokovima radi mogućih žalbi, ali vjerujem da će se do kraja ove ili početkom iduće početi raditi – rekao je.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je uručivanjem odluke o sufinanciranju osigurana realizacija ovog projekta.
-Očekujemo to vrlo skoro i za drugu ribarsku luku u županiji, a to je Vela Luka. Ona je u završnoj fazi – rekao je te naglasio odličnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede. Na pitanje je li ribarska luka potrebna Dubrovniku s obzirom na mali broj ribara, župan je rekao kako im treba osigurati infrastrukturu.
-Ona je potreba i domaćim ribarima i onima koji ribare u našem akvatoriju. Mora im se osigurati prostor za pristati i iskrcati ribu koja je vrlo kvarljiva. Akvatorij oko Dubrovnika koriste brojne ribarice posebno koćarice i potrebno im je dati infrastrukturu – rekao je.
Ministrica Marija Vučković rekla je kako dodatna izgradnja operativne obale i objekata omogućuje lakše obavljanje rada ribarskom sektoru koji je od strateškog značaja, a omogućuje i suglasje u prostoru između različitih djelatnosti poput turizma i ribarstva te kvalitetniju i svježiju ribu za naše potrošače čija se sljedivost na ovakav način može pratiti. Rekla je i kako raste potrošnja ribe u Hrvatskoj. Posljednje istraživanje tako pokazuje kako hrvatski građani godišnje troše 20 kilograma ove zdrave namirnice.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist