Aktualno

Osigurano financiranje ribarske luke u Sustjepanu

Do kraja ove ili početkom iduće godine trebala bi početiizgradnja ribarske luke u Sustjepanu, za koju je ovog petka osigurano financiranje. Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću odluku o dodjeli 37.312.500,00 kuna za njenu izgradnju.
Prema riječima Dadića na ovom se projektu dosta dugo radilo, a za njegovu realizaciju bilo je potrebno izmijeniti i prostorno-plansku dokumentaciju. Projekt obuhvaća 230 metara operativne obale za privez ribarskih plovila te internu prometnicu do koje će dolaziti kamioni odnosno hladnjače koji će prihvaćati ribu i odvoziti je na za to predviđene destinacije.
-U planu je i izgradnja objekta, koji će se financirati u drugoj – rekao je Dadić. Na pitanje kad se može očekivati početak gradnje, Dadić je rekao kako će se projekt sad predati na ishođenje dozvole, a kad se ista dobije ide postupak javne nabave.
-Teško je govoriti o rokovima radi mogućih žalbi, ali vjerujem da će se do kraja ove ili početkom iduće početi raditi – rekao je.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je uručivanjem odluke o sufinanciranju osigurana realizacija ovog projekta.
-Očekujemo to vrlo skoro i za drugu ribarsku luku u županiji, a to je Vela Luka. Ona je u završnoj fazi – rekao je te naglasio odličnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede. Na pitanje je li ribarska luka potrebna Dubrovniku s obzirom na mali broj ribara, župan je rekao kako im treba osigurati infrastrukturu.
-Ona je potreba i domaćim ribarima i onima koji ribare u našem akvatoriju. Mora im se osigurati prostor za pristati i iskrcati ribu koja je vrlo kvarljiva. Akvatorij oko Dubrovnika koriste brojne ribarice posebno koćarice i potrebno im je dati infrastrukturu – rekao je.
Ministrica Marija Vučković rekla je kako dodatna izgradnja operativne obale i objekata omogućuje lakše obavljanje rada ribarskom sektoru koji je od strateškog značaja, a omogućuje i suglasje u prostoru između različitih djelatnosti poput turizma i ribarstva te kvalitetniju i svježiju ribu za naše potrošače čija se sljedivost na ovakav način može pratiti. Rekla je i kako raste potrošnja ribe u Hrvatskoj. Posljednje istraživanje tako pokazuje kako hrvatski građani godišnje troše 20 kilograma ove zdrave namirnice.

Pročitajte još

POVIJESNI TRENUTAK! Hrvatska je od danas cjelovita, spaja se zadnji dio Pelješkog mosta

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

USUSRET 24. MARATONU Izaslanstvo Udruge lađara Neretve na prijemu kod predsjednika Republike Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija