Kultura

Orkestar Umjetničke škole s operom ‘Cosi fan tutte’ otvorio Amadeus Fest u Bjelovaru

Operom ‘Cosi fan tutte’ pod ravnanjem maestra Slobodana Begića u četvrtak, 9. rujna svečano je otvoren 4. Amadeus fest u novouređenoj dvorani Doma kulture u Bjelovaru.

Opera je nastala u koprodukciji Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, a praizvedena je u Kneževom dvoru u Dubrovniku u svibnju 2021. To glazbeno-scensko djelo izveli su mladi umjetnici, Orkestar srednje škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem dirigenta Slobodana Begića i osječka Opera Pannonica – operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu. Operu je režirao umjetnički voditelj ansambla Berislav Jerković, a za kostimografiju i scenografiju bio je zadužen Davor Molnar. Kao solisti su nastupili Iva Herman (Fiordiligi), Marija Ostrugnjaj (Dorabella), Katarina Šarić (Despina), Ljubomir Popović (Ferrando), Manos Christofakakis (Guglielmo) te Berislav Jerković (don Alfonso).

Mozartova opera Cosi fan tutte među najsloženijim je i najatraktivnijim glazbeno-scenskim djelima, koja nadilazi simfonijske i komorne koncerte te se može za nju reći da objedinjuje sve. To djelo izvedeno je u Bjelovaru nakon punih 40 godina, a publika je svakako uživala u odlično uigranoj izvedbi solista te mladih dubrovačkih i osječkih glazbenika.

Samo svečano otvorenje 4. Amadeus festa održalo se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a nazočio mu je izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Miro Totgergeli. Osim njega, svečanosti otvaranja prisustvovali su i drugi visoki gosti Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, Jasna Vaniček – Fila, izaslanica Ministarstva kulture i medija RH, Marija Jungić, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, Igor Brajdić, dogradonačelnik grada Bjelovara, saborska zastupnica Marijana Petir te drugi predstavnici lokalne vlasti i institucija.

4. Amadeus fest u Bjelovaru traje do 12. rujna, a svaki dan su na programu iznimno zanimljiva i rijetko izvođena djela tog velikog skladatelja, kojega za grad Bjelovar veže ista godina rođenja.

Svi koncerti Amadeus festa prenose se izravno i na online platformi Vimeo.

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija