Crna kronika

Odvjetnici: Uhićenje Melatovih protuzakonito

Odvjetnici: Uhićenje Melatovih protuzakonito

Odvjetnici nedavno uhićenih Talijana, oca i sina Antonia i Alessandra Melata predali su ove srijede žalbu Županijskom sudu u Splitu.

U žalbi navode, donosi Slobodna Dalmacija, da je uhićenje njihovih klijenata bilo protuzakonito i da ne postoji valjan legalni razlog za određivanje ekstradicijskog pritvora.

Talijane, koji zadnjih 7 godina žive u Staroj Mokošici, tereti se, podsjetimo, za kazneno djelo udruživanja radi krijumčarenja droge, a kako su u samoj akciji uhićenja sudjelovali djelatnici PNUSKOK-a, otac i sin su po uhićenju prevezeni  u Županijski sud u Splitu, gdje ih je ispitao sudac Slavko Lozina, nakon čega im je odredio 40-dnevni ekstradicijski pritvor na Bilicama.

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi, koji brani Alessandra Melata te dubrovački mu kolega Dragan Pištalo, koji zastupa Antonia Melata, smatraju, piše dalje Slobodna, da rješenje o određivanju ekstradicijskog pritvora nije valjano jer “u trenutku lišavanja slobode nije postojala i ne postoji, niti je izdana međunarodna Interpolova tjeralica za našim klijentima”.

– Uhićenje je uslijedilo temeljem nacrta međunarodne tjeralice. Dakle, spisu ne prileži izvornik tjeralice po kojom su trebale postupiti redarstvene vlasti Republike Hrvatske i po kojoj se eventualno moglo i dogoditi uhićenje u ovom ekstradicijskom postupku. Spisu prileži jedino pismeno s naznakom Europskog uhidbenog naloga.

Ovaj nalog odražava jedan sasvim novi pristup u međunarodnom kaznenom pravu, a ustanovljen je donošenjem pravila o Europskom uhidbenom nalogu 2001. godine. No, ovaj institut je predviđen samo i jedino u okviru država koje tvore Europsku uniju sve u cilju pojednostavljenja postupka izručenja između zemalja članica. A Hrvatska još nije u toj poziciji.

Uhićenje radi izručenja je zatraženo temeljem Europskog uhidbenog naloga za koji je propisana u bitnom sasvim jedna druga procedura, rokovi i posljedice od one koje poznaje i primjenjuje naše zakonodavstvo – dio je onoga što piše u žalbi, koju je uložio Dragan Pištalo, donosi Slobodna Dalmacija.

 

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist