Crna kronika

Odvjetnici: Uhićenje Melatovih protuzakonito

Odvjetnici nedavno uhićenih Talijana, oca i sina Antonia i Alessandra Melata predali su ove srijede žalbu Županijskom sudu u Splitu.

U žalbi navode, donosi Slobodna Dalmacija, da je uhićenje njihovih klijenata bilo protuzakonito i da ne postoji valjan legalni razlog za određivanje ekstradicijskog pritvora.

Talijane, koji zadnjih 7 godina žive u Staroj Mokošici, tereti se, podsjetimo, za kazneno djelo udruživanja radi krijumčarenja droge, a kako su u samoj akciji uhićenja sudjelovali djelatnici PNUSKOK-a, otac i sin su po uhićenju prevezeni  u Županijski sud u Splitu, gdje ih je ispitao sudac Slavko Lozina, nakon čega im je odredio 40-dnevni ekstradicijski pritvor na Bilicama.

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi, koji brani Alessandra Melata te dubrovački mu kolega Dragan Pištalo, koji zastupa Antonia Melata, smatraju, piše dalje Slobodna, da rješenje o određivanju ekstradicijskog pritvora nije valjano jer “u trenutku lišavanja slobode nije postojala i ne postoji, niti je izdana međunarodna Interpolova tjeralica za našim klijentima”.

– Uhićenje je uslijedilo temeljem nacrta međunarodne tjeralice. Dakle, spisu ne prileži izvornik tjeralice po kojom su trebale postupiti redarstvene vlasti Republike Hrvatske i po kojoj se eventualno moglo i dogoditi uhićenje u ovom ekstradicijskom postupku. Spisu prileži jedino pismeno s naznakom Europskog uhidbenog naloga.

Ovaj nalog odražava jedan sasvim novi pristup u međunarodnom kaznenom pravu, a ustanovljen je donošenjem pravila o Europskom uhidbenom nalogu 2001. godine. No, ovaj institut je predviđen samo i jedino u okviru država koje tvore Europsku uniju sve u cilju pojednostavljenja postupka izručenja između zemalja članica. A Hrvatska još nije u toj poziciji.

Uhićenje radi izručenja je zatraženo temeljem Europskog uhidbenog naloga za koji je propisana u bitnom sasvim jedna druga procedura, rokovi i posljedice od one koje poznaje i primjenjuje naše zakonodavstvo – dio je onoga što piše u žalbi, koju je uložio Dragan Pištalo, donosi Slobodna Dalmacija.

 

Pročitajte još

Planuo automobil u Čilipskoj ulici

Dulist

REKORDERKA U PETROVOM SELU Izazvala prometnu nesreću s 2,45 promila u krvi

Dulist

PROMETNA NESREĆA NA IZLAZU IZ GRADA Sudarila se dva vozila, jedna osoba ozlijeđena

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija